Kerry podupire vođu sirijske oporbe, ali ne da oružje

Kerry podupire vođu sirijske oporbe, ali ne da oružje

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry u četvrtak je sa svim počastima primio vođu sirijske oporbe Ahmada Džarbu ali nije prihvatio njegov zahtjev da oporbi pošalje oružje za borbu sa snagama režima u Damasku.

Džarba koji boravi u sedmodnevnu posjetu Washingtonu tijekom kojega se treba sastati s predsjednikom Barackom Obamom, u srijedu je odlučno zatražio protuzračno oružje nadajući se da će tako nadjačati vojsku predsjednika Bašara al Asada i prekinuti "moru" koja traje već više od tri godine.

Američki diplomati su potvrdili da je predstavnik sirijske oporbe taj zahtjev uputio Kerryju, ali nisu rekli kakav je odgovor Washingtona.

Glasnogovornica američke diplomacije Jennifer Psaki je i ovaj put ponovila da Sjedinjene Države pružaju Siriji nevojnu pomoć kojoj su ovih dana dodali 27 milijuna dolara i najavila je nove sankcije sirijskim čelnicima. "Naše stajalište je nepromijenjeno", spretno je izbjegla odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington službeno pruža nevojnu pomoć sirijskim umjerenim pobunjenicima, primjerice komunikacijsku opremu. Obamina administracija, nesklona bilo kakvom izravnom vojnom upletanju, boji se da bi oružje na koncu moglo dospjeti u ruke džihadističkih pobunjeničkih organizacija koje se bore sa sirijskom vojskom.

SAD daje prednost "političkom procesu" a ne "vojnom rješenju" u Siriji, usprkos neuspjehu konferencije Ženeve 2 na kojoj su u veljači sudjelovali režim u Damasku i oporba.

Džarba je na arapskom, uz prijevod na engleski, zahvalio Kerryju na srdačnom dočeku i na američkoj potpori u "borbi sirijskog naroda za slobodu i za demokraciju, protiv nepravde, progona i dikatature Bašara al Asada".

Džarba, vođa nacionalne koalicije sirijskih revolucionarnih i oporbenih snaga, kojeg je na putovanju pratio novi zapovjednik glavnog stožera Slobodne sirijske vojske (FSA), brigadni general Abdelilah al Bašir, "bolje no itko shvaća važnost borbe s ekstremizmom", rekao je Kerry. Primajući ga pred novinarima, američki državni tajnik je kratko rekao da će SAD i dalje "pružati svoj dio pomoći umjerenoj oporbi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara