Kijev zarobio dva oklopna vozila ruske vojske u Luhansku?

Foto: Hina

KIJEV je u četvrtak objavio da je zarobio dva oklopna vozila desantne postrojbe ruske vojske u sukobima oko uporišta pobunjenika u Luhansku, kao i dokumente koji potvrđuju njihovu pripadnost, ne nudeći neposredno dokaze.

"U sukobima blizu Luhanska, ukrajinski vojnici zarobili su dva oklopna vozila desantne postrojbe Pskova u Rusiji. U jednom vozilu našli smo snop dokumenata: vozačku dozvolu i vojne dokumente", kazao je ukrajinski vojni glasnogovornik Andrej Lisenko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Osoblje i vozila pripadaju vojnoj jedinici 74268 prvog voda padobranaca desantnih snaga Pskova", na sjeverozapadu Rusije, dodao je.

"Među pronađenim predmetima je aktovka" zapovjednika voda, rekao je Lisenko, dodajući da je posada napustila oklopna vozila, ne navodeći druge potankosti.

Ako se te informacije pokažu istinite, bit će to prvi dokaz umiješanosti ruskih regularnih snaga u sukob na istoku Ukrajine. Kijev i neke zapadne zemlje optužuju Rusiju da preko granice prebacuje oružje i borce, što Moskva niječe.

Jedan separatistički čelnik je rekao prošlog tjedna da je dobio pojačanje s 1200 ljudi uvježbanih u Rusiji i desetke oklopnih vozila, što je potvrdio i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko. Moskva je pak demantirala te tvrdnje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara