Odjekuju eksplozije u Donjecku, stanovnici već dva dana nemaju pitke vode

Foto: Hina

EKSPLOZIJE su u utorak odzvanjale u nekoliko četvrti Donecka, uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine, bez tekuće vode već dva dana.

Eksplozije su se mogle čuti u istočnom dijelu grada, vjerojatno iz predgrađa Mospjne, te iz zapadnih četvrti gdje se nalazi zračna luka.

Humanitarna situacija pogoršava se u tom gradu s milijun stanovnika prije početka sukoba, prije više od četiri mjeseca.

Dotok tekuće vode je u potpunosti prekinut u nedjelju navečer kad je električni vod koji opskrbljuje vodoopskrbne pogone oštećen u sukobima.

Stvoreni su redovi već u rano ujutro u utorak ispred kioska koji prodaju mineralnu vodu na litre.

Vlasti su organizirale opskrbu vode koja nije za piće iz cisterni pred kojima je dvadesetak osoba čekalo na red s praznim plastičnim kanistrima ili kantama.

Lokalne vlasti su upozorile u nedjelju da je nemoguće predvidjeti koliko bi dugo mogli trajati radovi na popravku zbog sukoba koji se odvijaju u gradu već nekoliko dana.

Merkel u subotu u Ukrajini

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu će na poziv ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka doći u Kijev na razgovore o ukrajinskoj krizi, objavilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Posjet će uslijediti uoči proslave ukrajinskog dana neovisnosti koji se obilježava u nedjelju 24. kolovoza.

Ministri vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke razgovarali su u nedjelju o mogućnostima rješavanja ukrajinske krize više od pet sati i planiraju se ponovno susresti nakon konzultacija sa svojim vladama.

Troje mrtvih u blizini Donecka, ulične borbe u Luhansku

Najmanje troje civila poginulo je u utorak u intenzivnim bombardiranjima grada Makiivka, dvadesetak kilometara južno od Donecka, javio je fotograf agencije France presse, dok se u Luhansku vode ulične borbe.

Eksplozije su se čule u blizini područja autobusnog kolodvora u Makiivki. Dio stanovnika pobjegao je u skloništa, a tri tijela, jedne žene i dva muškarca, uočio je u gradu fotograf.

Obližnji grad Doneck, uporište proruskih separatista na istoku Ukrajine, bez tekuće je vode već dva dana. I u njemu su se u utorak mogle čuti eksplozije u nekoliko četvrti.

Humanitarna situacija pogoršava se u tom gradu s milijun stanovnika prije početka sukoba, prije više od četiri mjeseca.

Borbe se u utorak vode i na ulicama Luhanska, a jednu su četvrt ponovno zauzele vladine snage, objavio je glasnogovornik vojske Andrij Lisenko.

"Jedna je četvrt Luhanska oslobođena, ulične borbe vode se u središtu grada", rekao je na konferenciji za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara