Kineska policija demonstrira silu uoči obljetnice Tiananmena

Ilustracija: Guliver image/Getty images

INTERVENCIJSKE policijske snage i specijalci u četvrtak su održali "demonstraciju sile" u Pekingu, nekoliko dana prije 25. obljetnice represije prodemokratskog pokreta na Tiananmenu, prenosi agencija AFP.

U tim su vježbama sudionici pokazivali svoju spremnost odgovora na prijetnje poput otmice, atentata i masovnih manifestacija, objavio je Ured za javnu sigurnost.

Policija je objavila na svojoj stranici s mikroblogovima fotografiju na kojoj se interventna policija, raspoređena iza visoke metalne ograde, sprema odbiti napad skupine prosvjednika naoružanih opekama, štapovima i molotovljevim koktelima.

Manevri su uključivali oklopna vozila, helikoptere i vodene topove, kao i elitnu postrojbu antiterorističke policije "Snježni leopard" koja se šalje u muslimansku regiju Xinjiang kad ondje izbiju nemiri.

Praćenje tih vježbi rezervirano je za kineske državne medije.

Kineske vlasti su 4. lipnja 1989. u krvi ugušile višemjesečne studentske prodemokratske prosvjede na glavnom pekinškom trgu. Procjenjuje se da je poginulo više stotina prosvjednika, premda službene brojke nikad nisu objavljene, a "masakr na Tiananmenu" i dalje je tabu tema u Kini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara