Kineski predsjednik Xi Jingping počeo prvu europsku turneju u jeku Krimske krize

Foto: Guliver Image/Getty Images

KINESKI predsjednik Xi Jingping doputovao je u subotu u Nizozemsku gdje počinje svoju prvu službenu turneju po Europi koja zbog ruske aneksije ukrajinskog poluotoka Kima upravo proživljava svoju najtežu diplomatsku krizu od završetka Hladnog rata. Prvi čovjek Kine počet će službeni posjet Nizozemskoj sastankom s kraljem Willem-Alexanderom i njegovom suprugom Maximom te s premijerom Markom Rutteom.

S Xijem, koji je na vlasti nešto više od godinu dana, putuje i njegova supruga, vrlo popularna pjevačica i generalica kineske vojske Peng Liyuan. U kineskom izaslanstvu je i 200 poslovnih ljudi koji će u nedjelju sudjelovati na kinesko-nizozemskom gospodarskom forumu i potpisati niz trgovinskih sporazuma, među ostalima i s Francuskom.

Forum će se održati uoči sastanka G7 (industrijski najrazvijenije zemlje: Britanija, Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Sjedinjene Države) na kojem će razmatrati sankcije Rusiji zbog pripojenja Krima. Službeni Peking koji je zauzeo blagonaklonu neutralnost u odnosu na Moskvu, prošlu se subotu suzdržao od glasovanja u Vijeću sigurnosti UN-a o rezoluciji osude referenduma o pripojenju Krima Rusiji. Tri od pet stalnih članica podržale su tu rezoluciju, no ona nije prošla jer ju je Rusija blokirala vetom.

Predviđa se suzdržanost oko Ukrajine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Xi Jinping takvu kinesku odluku braniti pred američkim kolegom Barackom Obamom s kojim će razgovarati u Den Haagu na rubu sastanka na vrhu o nuklearnoj sigurnosti. Summit o nuklearnoj sigurnosti u ponedjeljak i utorak održat će se na Obamin poticaj i okupiti više od 50 čelnika iz cijelog svijeta koji će razgovarati o načinima izbjegavanja terorističkih nuklearnih napada. Obama je 2009. ustvrdio da je nuklearni terorizam "neposredna i najveća prijetnja svjetskoj sigurnosti".

Xi Jinping će o krizi u Ukrajini razgovarati i na predviđenim sastancima s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom. Ukrajina je krajnje osjetljivo pitanje za Kinu i zapravo je dovodi u raskorak jer je Peking podijeljen između svoje tradicionalne politike obrane teritorijalne cjelovitosti zemlje, u ovom slučaju Ukrajine, te solidarnosti s Rusijom u kojoj vidi svog saveznika nasuprot Sjedinjenim Državama.

Brojne napetosti vladaju između Kine i SAD-a, među ostalim to su optužbe za cyber-špijunažu. Stručnjaci drže da će Peking suzdržano govoriti o Ukrajini. Xi Jinping treba u utorak doputovati u Francusku u državnički posjet u prigodi 50. godišnjice otkako je francuski general Charles de Gaulle priznao Kinu.

Zatim će posjetiti Berlin i na kraju Bruxelles, sjedište Europske unije gdje će 1. travnja posjetiti europske institucije. Europska unija prvi je trgovinski partner Kine. Peking je najavio u petak da će odustati od istrage o antidampingu pošto su kineska i europska vinska industrija postigle o tome sporazum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara