Klemm zaprijetio "postrojavanjem ratnih postrojbi"

Klemm zaprijetio "postrojavanjem ratnih postrojbi"

Foto: Hina

PROŠLO je točno 200 dana otkako su šatoraši "okupirali Savsku" gdje iz "stožera" traže ostavku ministra Matića i njegovih suradnika. Danas je ujedno istekao i ultimatum Vladi postavljen na nedavnom "Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku" održanom na glavnom zagrebačkom trgu.

> Thompson pjevao za šatordžije, u publici i ratni zločinci, Glogoški zaprijetio Milanoviću

Jedan od vođa prosvjeda, Josip Klemm, izjavio je tada da će čekati do četvrtka da Vlada i premijer odgovore na zahtjeve veterana i upozorio da će u suprotnom "krenuti u rat".

"Ako žele rat, imat će ga," rekao je.

Podrška Vladi čiju ostavku traže

Rok je istekao, a kakav se točno rat sprema pitao je Zoran Šprajc ugostivši Klemma u studiju RTL Direkta.

"Svim demokratskim sredstvima ćemo se boriti. I hrvatski branitelji i ja smatramo da je nakon 200 dana hrvatski premijer trebao smoći snage i hrabrosti da se susretne s hrvatskim braniteljima," započeo je Klemm i prozvao Milanovića jer već 200 dana "nema vremena za hrvatske branitelje".

Šprajc je istaknuo da premijer upućuje na resornog ministra s kojim šatoraši odbijaju razgovarati. 

"Mi želimo razgovarati s premijerom, zajedno s njegovim ministrom, zamjenicom i pomoćnikom i to zato što smo nekoliko godina razgovarali s ministrom Matićem, ali nije donijelo ploda," rekao je Klemm.

"Ali, teško je razgovarati jer s vaše strane stižu žestoke poruke. Pozivate na demokratska sredstva, ali se iza toga naslućuju žešće prijetnje, ultimatume postavljate... Teško da je to dobar početak za nekakav razgovor," ocijenio je Šprajc.

"U najavi ste rekli da se radi o grupi hrvatskih branitelja. Radi se ne samo o grupi branitelja, nego i obiteljima i sve su braniteljske skupine zastupljene. Ovdje nisu samo Klemm i Glogoški. Nekoliko puta sam rekao, neka Matić od tisuću udruga kaže 20 koje njega podržavaju".

Voditelj je pitao uvažavaju li veterani legitimitet hrvatske vlade, kao i ministra, koji su izabrani na demokratskim izborima.

"Ovo je vlada izabrana od hrvatskog naroda i sigurno da joj dajemo potporu. No ne znači da ne može razgovarati s braniteljima, blokiranima, doktorima, Udrugom Franak. S kim onda razgovaraju?" odgovorio je pitanjem Klemm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Definiranje  zahtjeva

Šprajc je potom zatražio da Klemm iznese konkretne zahtjeve, izvan općepoznatih poziva na ostavku ministra, a sada i cijele Vlade.

"Onaj tko treba znati, zna što branitelji traže. Klemm i Glogoški ne traže povećanje primanja za hrvatske branitelje. Znate da su samo od ove vlade skinute mirovine za 10 posto. Ali, u našim zahtjevima nikad niste čuli da tražimo povrat tih sredstava. Borimo se za branitelje koji su ostali razvojačeni, kojima je vlada od minimalnih primanja od 1090 kuna skinula na 800 kuna. Najveća povreda je to što su ti branitelji iz Ministarstva branitelja prebačeni u socijalu. Ne samo da su im uzeti novci, već i srce".

"Aludira se da ste bliski HDZ-u i da pušete u njihova jedra," bocnuo je na to Šprajc.

"Kako bi što brže riješili najlakše je bilo prebaciti da smo od Milana Bandića, HDZ-a ili neke druge stranke. Možda smo i od Ive Josipovića. Ako sada s povijesne distance znamo da premijer i bivši predsjednik nisu razgovarali, onda smo sigurno Josipovićevi," odgovorio je sarkazmom Klemm.

O kaznenom progonu iz trećeg lica

"Predbacuje vam se da zapravo  političkom gungulom želite i sebe zaštiti od kaznenog progona , protiv vas se vode dvije istrage zbog utaje poreza hrvatskoj državi od kojega se eto plaćaju i sva prava vaših kolega branitelja?," nastavio je voditelj. 

"Josip Klemm je prije godinu dana jasno rekao - za sve što sam napravio osjećam se krivim. Ako sam oštetio svoju vlastitu firmu, drago mi je," odgovorio je Klemm govoreći o sebi u trećem licu.

Šprajca je na kraju zanimalo kakvi su planovi nakon današnjeg isteka ultimatuma.

"Pa do 30. svibnja imamo još vremena. Moram reći da hrvatski branitelji još uvijek nisu dignuti, nisu dignute ratne postrojbe i specijalne policije i gardijskih brigada, nego zajedno s građanima želimo samo dobro ovoj državi," rekao je Klemm.

Voditelj  je na to zatražio pojašnjenje "de facto prijetnje vladi. Govorite o dizanju postrojbi. Što znači to dizanje? To zvuči jako pučistički," pitao je.

"Na demokratski način je dobro. Zamislite kad se ratne postrojbe postroje i kažu što imaju reći ovoj vladi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara