Kleveta Zmage Jelinčiča: Ustavni sud prepoznao širu slobodu izražavanja o radu javnih dužnosnika

Kleveta Zmage Jelinčiča: Ustavni sud prepoznao širu slobodu izražavanja o radu javnih dužnosnika

Foto: Hina

SLOVENSKI ustavni sud poništio je presudu prema kojoj je nekad poznati političar i nacionalist Zmago Jelinčič trebao platiti 3000 eura jer je državnog odvjetnika nazvao neinteligentnim čovjekom kojemu "ne bi dao na čuvanje tri nacrtane ovce", te je naređeno novo suđenje.

Prvostupanjski sud takvu je Jelinčičevu izjavu za jednu televizijsku postaju ocijenio javnim sramoćenjem i povredom časti i dobrog imena, a sutkinja je pri izricanju kazne rekla da je dopuštena kritika svih javnih osoba, bez obzira na položaj, ali ne i "neargumentirano kritikanstvo".

Slučaj se dogodio 2011., a Jelinčič je tužitelja Jožu Levašiča iz Kopra kritizirao pošto je sud odbacio tužbu za pranje novca i poreznu utaju podnesenu protiv jednog poduzetnika, Jelinčičeva prijatelja i stranačkog kolege.

Iako je kaznu Jelinčiču kasnije potvrdio i vrhovni sud, ustavni se suci nisu složili, nego su presudu poništili i odredili novo suđenje.

Sloboda izražavanja

Ustavni sud navodi da sloboda javnog izražavanja mišljenja o radu nositelja javnih dužnosti mora biti shvaćena šire nego kad je riječ o drugim privatnim osobama te da je upitno je li Jelinčič svojim riječima tužitelja želio poniziti i uvrijediti.

Jelinčič je osnivač i predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) koja je 90-ih godina na izborima dobivala pet do 15 posto mandata u parlamentu, ali se zadnji put u zastupničke klupe uspjela probiti 2004. Većina njezina izbornog tijela od tada se priklonila drugim političkim opcijama.

Jelinčič (67), službeno je umirovljenik koji se bavi publicistikom i prikupljanjem antikviteta. Iako je na vrhuncu karijere govorio da su Hrvati glavni potencijalni neprijatelji Slovenaca, pa u Hrvatsku ne bi trebali niti na ljetovanje, od "kroatofobije" je sada potpuno odustao. Lani je čak snimio promotivni film za jednu privatnu zubnu polikliniku iz Opatije. U filmu Jelinčič poziva Slovence koji žele popravljati zube da dođu u susjedstvo gdje su usluge jeftinije, a jednako kvalitetne riječima "Dođite, sve je jeftnije, a i vrijeme je ljepše nego u maglovitoj Ljubljani"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara