Klimkin: Povratak Krima uvjet za normalizaciju odnosa s Rusijom

Klimkin: Povratak Krima uvjet za normalizaciju odnosa s Rusijom

Foto: Hina

NORMALIZACIJA odnosa između Ukrajine i Rusije nije moguća osim u slučaju da se Krim vrati pod ukrajinski suverenitet, rekao je u utorak ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin.

Klimkin, drugog dana svog dvodnevnog posjeta Japanu, također je rekao da se granica između Ukrajine i Rusije mora u potpunosti zatvoriti kako bi se postiglo rješenje oružanog sukoba između Kijeva i proruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

On je ponovio stajalište svoje vlade da se sporazum o primirju, postignut prošlog mjeseca u Minsku, uglavnom poštuje na bojišnici, ali da se borci u separatističkom uporištu Donecku pripremaju za novi val napada na vladine snage.

Zatvaranje ukrajinsko-ruske granice

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne postoji način normalizacije ili vraćanja na staro u odnosima Ukrajine i Rusije bez uspostavljanja potpunog ukrajinskog suvereniteta nad Krimom", rekao je Klimkin novinarima u Tokiju.

Rusija je anektirala Krim prije godinu dana.

"Ključni preduvjet za bilo kakvo učinkovito, konačno rješenje je u potpunosti zatvoriti ukrajinsko-rusku granicu", rekao je. "Jer, sve što je destabiliziralo situaciju u Donecku i Luhansku - plaćenici, novac, oružje, teško naoružanje, i naravno, ruske snage - dolazilo je preko rusko-ukrajinske granice", naglasio je.

"Od početka naglašavamo da se zalažemo za mirno rješenje. Međutim, iskoristit ćemo sve načine obrane ukrajinskog teritorijalnog integriteta i suvereniteta", rekao je Klimkin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara