Kolakušić: Ako Boban može biti član DSV-a, onda i Mesić može opet biti predsjednik, a Sanadera valja osloboditi

Kolakušić: Ako Boban može biti član DSV-a, onda i Mesić može opet biti predsjednik, a Sanadera valja osloboditi

Foto: Arhiva

MISLAV KOLAKUŠIĆ, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu podnio je Ustavnu tužbu zbog  provedenog postupka izbora članova Državnog sudbenog vijeća (DSV). Naime, sporan je izbor Nediljka Bobana, suca Visokog prekršajnog suda koji je izabran u DSV iako je bio u tom tijelu u dva mandata.

Prema Ustavu i Zakonu o DSV-u nitko ne može biti član DSV-a u tri mandata. Osim ako se ne odazivate na ime Nediljka Bobana.

Zakoni su tu da ih krši suci

Kolakušić u svojoj Ustavnoj tužbi naglašava kako je po Ustavu propisano da se članovi DSV-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa
biraju na razdoblje od četiri godine, s tim da članom DSV-a nitko ne može biti više od dva puta.

"Odredba je toliko jednostavno i lako razumljivo napisana da je uistinu teško shvatljivo zašto se Povjerenstvo za izbor članova DSV-a odlučilo samostalno tumačiti je na način da jedan ili nekolicina sudaca mogu biti članovi DSV-a četiri ili više puta dok svi ostali suci mogu samo dva puta, bez da je o istome upoznala sve kandidate kao i cjelokupno izborno tijelo, odnosno sve suce u RH da mogu samostalno procijeniti značaj predmetnih činjenica i odredbi Ustava RH i Zakona te donijeti vlastite zaključke, čime je došlo do znatnog utjecaja na valjanost provedenih izbora za članove DSV-a, a koje shvaćanje je kasnije potvrđeno osporenom odlukom Vijeća Vrhovnog suda RH u sastavu od 5 sudaca", tvrdi Kolakušić u Ustavnoj tužbi.

Sanader nevin, a Mesić predsjednik i treći puta

Kolakušić u svojoj tužbi naglašava da je prema stajalištima Vrhovnog suda kod izbora DSV-a tako i Stjepan Mesić mogao biti predsjednik u trećem mandatu.

Isto tako, ako se pravilo izbora DSV-a direktno primjeni u drugim slučajevima onda ni Ivo Sanader ne bi mogao biti osuđen za ratno profiterstvo.

Traži se poništenje izbora

Kolakušić traži od Ustavnog suda da po službenoj dužnosti pribavi dokumentaciju u svezi provedenih izbora za članove Državno odvjetničkog vijeća RH 2015. godine i to podatke o prvom kandidacijskom postupku koji je ponovljen iz razloga što su pojedini kandidati već ranije dva puta bili članovi Državno odvjetničkog vijeća RH.

"Slijedom svega navedenog tužitelj predlaže Ustavnom sudu RH da uvaži tužbu i poništi ili ukine Rješenje Vijeća Vrhovnog suda Republike Hrvatske u sastavu od pet sudaca", stoji na kraju tužbe.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara