Kolinda dojmila Čačića: Ona će i poziciju i opoziciju pozvati na realizaciju reformi

Kolinda dojmila Čačića: Ona će i poziciju i opoziciju pozvati na realizaciju reformi

Foto: Hina

ČELNIK Narodne stranke - reformista Radmir Čačić izjavio je nakon razgovora s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović u srijedu na Pantovčaku kako je njegov dojam da predsjednica zaista želi utjecati na pozitivne pomake i dinamizaciju procesa razrješenja krize u kojoj se Hrvatska nalazi.

"Predsjednica u potpunosti razumije trenutak u kojem se država nalazi i mislim da ima jedan pozitivan interes, želju i energiju da pokuša usmjeravati te procese prema reformama. To je moj dojam", kazao je Čačić novinarima po završetku razgovora.

Grabar-Kitarović vidi kao osobu koja će pozvati "i poziciju i opoziciju na realizaciju tih reformi".

"Uloga predsjednice je da cijeli demokratski spektar predstavljen u Saboru pozove na podršku takvim potezima. Zato ne treba prozivati Vladu, za to treba tražiti konsenzus i pitati 'tko je protiv toga?' ", dodao je Čačić.

Prijedlog "ključnih reformi"

Predsjednici je, kaže, kao glavne reforme koje je potrebno provesti predstavio "uvođenje kriterija mjerljivosti u javnoj upravi i pravosuđu te zakonodavni okvir kojim hrvatska politika samu sebe izuzima iz mogućnosti dnevnog utjecaja na vođenje javnih i državnih tvrtki"."To su ključne stvari za koje mislim da u zemlji postoji konsenzus u smislu identifikacije problema, ali do danas ne postoji odluka ni jedne Vlade, ne samo Milanovićeve, da te probleme zaista i rješava na način na koji se moraju riješiti", rekao je.

Dva velika projekta

Čačić je s predsjednicom države razgovarao i o dva "velika projektna rješenja - nekretninskom fondu i 'Zagrebu na Savi'".

Ističe pritom kako je 'Zagreb na Savi' u korelaciji s naznakom da Vlada želi otvoriti inicijalnu javnu ponudu (IPO) za HEP, čemu se on protivi.

> Pejnović potvrdio prodaju 25 posto dionica HEP-a, najavio novi tender za HPB

"Smatram da se to ne smije činiti. HEP u cjelini se ne smije privatizirati jer bi se time ugrozio suverenitet zemlje. To se ne smije činiti ni s plinom odnosno Plinacrom niti sa naftom odnosno Janafom, kao ni s Dalekovodima. Ali se treba i bilo bi poželjno i dobro za zemlju ponuditi mirovinskim fondovima i građanima učešće u novim projektima, poput 'Zagreba na Savi'", objašnjava čelnik Reformista.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u četvrtak je pozvala na sastanak na Pantovčak predstavnike Istarskog demokratskog sabora, Hrvatske seljačke stranke te Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara