Kolinda u Sarajevu: Osobno ću se zalagati za europski i euroatlantski put BiH

Kolinda u Sarajevu: Osobno ću se zalagati za europski i euroatlantski put BiH

Foto: Hina

HRVATSKA predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović doputovala je u utorak u Sarajevo u službeni posjet Bosni i Hercegovini, prvi njezin takav put u inozemstvo otkako je na dužnosti.

Hrvatskoj je predsjednici prije službenih razgovora pred sjedištem Predsjedništva BiH u Sarajevu priređen svečani doček uz državničke počasti.

Uz crveni tepih u njezinu čast postrojena je počasna postrojba Oružanih snaga BiH te su intonirane himne dviju država.

"Hrvatska i BiH su istinski prijateljske zemlje"

Grabar-Kitarović potvrdila je u utorak u Sarajevu da će se zauzimati za punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinu putu k euroatlantskim integracijama pri čemu će se strogo voditi računa o poštivanju suvereniteta te zemlje, ali i nastaviti iskazivati zanimanje za položaj hrvatskog naroda koji u njoj živi.

"Temelj mojeg odnosa prema BiH jest apsolutno poštivanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH, a isto tako i potpune konstitutivnosti i jednakopravnosti sva tri naroda", kazala je Grabar-Kitarović novinarima nakon sastanka s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Ivanić je izrazio zahvalnost svoje zemlje Hrvatskoj za potporu na putu prema Europskoj uniji u čemu je i sadašnja hrvatska predsjednica, kako je istaknuo, imala važnu ulogu dok je bila ministrica vanjskih poslova.

Ocijenio je važnim što je Grabar-Kitarović kao nova hrvatska predsjednica za svoj prvi službeni posjet inozemstvu izabrala upravo BiH. To ukazuje na važnost koju Hrvatske pridaje BiH, ali i obratno, rekao je.

"Republika Hrvatska i BiH dvije su istinski prijateljske zemlje", kazao je Ivanić, koji je razgovore s hrvatskom predsjednicom opisao kao iskrene i otvorene.

S obzirom na stanje u BiH važno je zadržati pozornost Europske unije, ali i SAD i NATO-a na tu zemlju, rekla je predsjednica.

Pozdravila je novu europsku inicijativu prema BiH koja sada inzistira na provedbi socijalnih i gospodarskih reformi. Podsjetila je da taj pristup ima korijene u incijativi koju je baš Hrvatska pokrenula nakon prosvjeda u BiH u veljači 2014. godine.

"Hrvatska će BiH biti uvijek na rapolaganju"

"Mogu kazati bez ikakve zadrške, ali i bez ikakve paternalizacije da će Hrvatska uvijek biti na raspolaganju i političkom potporom BiH", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica podsjetila je da je ipak potrebno rješavati otvorena pitanja iako se o njima u utorak nije posebice razgovaralo.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o položaju Hrvata u BiH i deklaraciji Hrvatskog narodnog sabora (HNS) donesenoj prošli tjedan kojom se zagovara federalizacija BiH, Grabar-Kitarović je odgovorila da se nikome u Hrvatskoj, pa tako ni njoj ne bi smjelo zamjeriti zanimanje za položaj hrvatskog naroda u BiH.

"Kada je riječ o deklaraciji HNS-a pozdravljam domoljubni karakter spram BiH kao države hrvatskoga naroda, no ne bih komentirala njezine sastavnice jer to je unutarnja stvar BiH", rekla je.

Izabrani predstavnici naroda moraju se dogovoriti o ustroju vlasti

Na izabranim predstavnicima naroda je da se se dogovore o unutarnjem ustroju i funkcioniranju vlasti, a u tome može pomoći i međunarodna zajednica, dodala je Grabar-Kitarović.

Najavila je kao će osobno govoriti o BiH gdje god je to prikladno i na taj način nastojati pomoći toj zemlji.

Na upit o položaju Srba u Hrvatskoj Grabar-Kitarović je kazala kako će se odlučno zalagati za poštivanje svih njihovih prava propisanih zakonima te ih i dalje unapređivati u cijeloj zemlji pa tako i u mjestima poput Vukovara.

"Držim da je u Vukovaru postignuta razina suživota koja je zavidna u odnosu na međunarodno iskustvo i ono što sam vidjela u svijetu. To moramo ne samo održavati nego i osigurati dalji napredak", rekla je hrvatska predsjednica.

Dodala je da njezina želja i nastojanje što prije zaključiti pitanje povratka izbjeglih.

Hrvatska predsjednica je nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH posjet Sarajevu nastavila odvojenim razgovorima s članovima rukovodstva Zastupničkog i Doma naroda parlamenta BiH te s predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara