Kolinda više nije članica Rockefellerove Trilaterale, jedne od najmoćnijih grupa na svijetu

Kolinda više nije članica Rockefellerove Trilaterale,  jedne od najmoćnijih grupa na svijetu

Foto: Hina, Marko Lukunic/PIXSELL

TRILATERALNA komisija, koju u medijima često nazivaju i "svjetskom vladom u sjeni", objavila je da je Kolinda Grabar Kitarović njezina bivša članica. Naime, na novom popisu Trilaterale kao članovi nalaze se samo odvjetnik Marijan Hanžeković i bankar Franjo Luković, koji je i u Izvršnom odboru Komisije. Kolinda Grabar Kitarović prestala je biti članicom otkad je postala hrvatskom predsjednicom jer članovi grupe ne smiju biti dužnosnici u svojoj zemlji.Trilateralna komisija povezana je s Bilderberg grupom. U obje se nalaze moćnici iz cijelog svijeta, točnije samo par stotina odabranih iz poslovnog i političkog života. Osnivač Trilaterale je David Rockefeller koji je 1973. godine odlučio da bi SAD, Europa i Japan trebali graditi bliske odnose i poticati međusobnu suradnju. U to vrijeme vladalo je neslaganje između SAD-a te Europe i Japana. Osnivači su vjerovali da je važna suradnja triju regija.

Članom Trilateralne komisije može se postati samo ako osoba dobije pozivnicu za ulazak u to visoko moćno društvo. Kada je tek pokrenuta, plan je bio da iz svake regije u njoj bude isti broj članova. Danas europsku regiju zastupa 170 članova, SAD 120, a Japan više od 100 članova. Od Europljana najviše ima Nijemaca - 20, zatim slijede Francuska, Velika Britanija i Italija s 18 članova, te Španjolska. Ostale zemlje imaju od jednog do šest članova, a među njima su, po popisu iz travnja 2015, dva hrvatska.

Za sebe kažu da su nevladina, politički orijentirana diskusijska skupina uglednih građana iz Europe, Amerike i Azije koja je formirana da bi poticala razumijevanje i suradnju navedene tri regije oko globalnih problema. Među članovima su se nalazili ili se nalaze i Carl Bildt, Wolfgang Kirsch, Mario Monti, Henry A. Kissinger, Madeleine K. Albright...

Popis članova s područja EU možete vidjeti ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara