Kolindino rješenje za krizu: Moramo promijeniti mentalitet, a potrebna je i političku hrabrost

Kolindino rješenje za krizu: Moramo promijeniti mentalitet, a potrebna je i političku hrabrost

Foto: FAH

KLJUČ rješenja i izlaska iz gospodarske krize je u rastu zaposlenosti, ali i promjeni mentaliteta, jačanju odgovornosti i političkoj hrabrosti, ocijenila je u srijedu Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi za novinare u stanci konstituirajuće sjednice svoga Vijeća za gospodarska pitanja.

Podsjećajući na iskustva Slovačke, u kojoj je boravila prije nekoliko tjedana, i koja ostvaruje rast između 3 i 4 posto, smanjuje nezaposlenost i stvara nova radna mjesta, kazala je kako je rast zaposlenosti ključ rješenja i izlaska iz gospodarske krize.

"To je ono što želim vidjeti u Hrvatskoj - gospodarski rast, otvaranje novih radnih mjesta, rast zaposlenosti, stvaranje novih vrijednosti i novih proizvoda, izvoz, fiskalnu disciplinu i učinkovitost državne uprave", rekla je Grabar-Kitarović.

Dosta "življenja na novcu posuđenom od djece"

Spominjući fiskalnu neravnotežu ustvrdila je da se više ne može trošiti više nego se zarađuje i "živjeti na novcu posuđenom od naše djece".

Jedna od zadaća Vijeća je, dodala je, priprema društva na promjene jer, smatra, "moramo se mijenjati da bismo izašli iz stanja u kojem se nalazimo".

"Rješenja postoje, samo moramo imati dovoljnu političku hrabrost i odgovornost kako bismo ih proveli", kaže Grabar-Kitarović.

Dodaje da je ključno i pitanje monetarne i fiskalne politike. Kako je rekla, brzorastući javni dug i manjak pozornosti i brige koju on dobiva od mjerodavnih su zabrinjavajući.

Ignoriranje problema vodi u propast

"Daljnje ignoriranje i nedovoljna pažnja prema tom problemu vodi nas u smjeru drastičnih i razarajućih posljednica kakvima danas svjedočimo u eurozoni", istaknula je predsjednica.

Osvrćući se na prigovore prema kojima gospodarstvo nije u domeni ustavnih predsjedničkih ovlasti, rekla je da se "ne može s time složiti". Podcrtavajući kako je svjesna da nema alate izvršne vlasti i da u tom smislu ne želi stvarati bilo kakvu alternativu demokratski izabranoj vlasti, istaknula je kako drži da ima odgovornost prema građanima te kako teško može biti veće prijetnje nacionalnoj sigurnosti od gospodarske krize.

"To je nešto o čemu svjedočimo u našem malo daljem susjedstvu i što ne želimo vidjeti u Hrvatskoj", kazala je Grabar-Kitarović.

Najavljujući da će Gospodarsko vijeće djelovati u drukčijom formatu od takvih vijeća bivših predsjednika, rekla je kako ne želi da ono bude debatni klub nego da ima aktivnu, operativnu i konkretnu ulogu uz iznošenje preporuka i smjernica, za koje se nada da će ih čuti i uvažavati izvršna vlast.

Teme Vijeća obrazovanje, ulaganje u istraživanje i razvoj...

Neke od tema o kojima će Vijeće raspravljati su, najavila je, obrazovanje, ulaganje u istraživanje i razvoj, učinkovitost administracije i borba protiv korupcije. Pri tome je naglasila da borba protiv korupcije ne smije biti izlika za nedonošenje odluka i poticanje antipoduzetničke klime koja je, po njezinu mišljenju, prisutna u društvu.

Nepredvidivost sustava, porezni i neporezni nameti, demografski trendovi, društvena odgovornost ili njezin nedostatak, ali i klima i mentalitet koji vladaju u društvu, nedostatak planiranja, još su neka pitanja o kojima će Vijeće raspravljati, kaže predsjednica Grabar-Kitarović.

Vijeće za gospodarska pitanja predsjednice Republike Hrvatske okuplja stručni tim za rasprave o pojedinim pitanjima iz područja gospodarskih politika u svrhu pripreme odgovarajućih podloga i analiza te pružanja strateških platformi za davanje odgovora na vitalna pitanja gospodarskog razvitka Republike Hrvatske.

Predsjednik Vijeća je Domagoj Juričić, predstojnik Ureda predsjednice Republike, a tajnik Marko Jurčić, savjetnik Predsjednice Republike za gospodarstvo.

Članovi su čelnici komora, udruženja poslodavaca, izvoznika i ulagača, poreznih obveznika, fakulteta, instituta i potpornih poduzetničkih udruga kao i istaknuti predstavnici poslovnog novinarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara