Komadina potvrdio: Linić će sazvati pressicu u idućih nekoliko dana

Komadina potvrdio: Linić će sazvati pressicu u idućih nekoliko dana

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Gradske organizacije SDP-a Vojko Obersnel i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Zlatko Komadina zahvalili su danas biračima u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, koji su na izborima za Europski parlament dali prednost koalicijskoj listi predvođenoj SDP-om, čestitali su Toninu Piculi na rezultatu, te su veći dio konferencije za novinare odgovarali na pitanja o odnosima u stranci i sudbini Slavka Linića.

Rijeka i PGŽ su oaza u Hrvatskoj kada je u pitanju ideja socijaldemokracije, rekao je Obersnel ocjenivši da na tom području, u okolnostima kada je SDP-ova Vlada suočena s objektivnim, ali i subjektivnim problemima, ostvarenim rezultatima mogu biti zadovoljni.

"Birači su nam poručili da se moramo mijenjati"

Obersnel smatra kako rezultatima na razini Hrvatske ne mogu biti zadovoljni jer su birači poručili da moraju mijenjati način vođenja politike, komunikacije s građanima i među sobom.

Komadina je rekao da je SDP-ova koalicija u 8. izbornoj jedinici pokazala najuvjerljiviji rezultat, donekle ih prate Međimurska i Varaždinska županija, a u ostalim županijama nisu zadovoljni. Dodao je da je HDZ, koji je osvojio najviše mandata, mobilizirao i disciplinirao svoje članstvo.

Posao ide dalje, rekao je Komadina ističući da očekuje odgovorno ponašanje svih članova, u korist SDP-a i njegove stabilnosti.

Na pitanje o jučerašnjoj sjednici Županijskog odbora SDP-a, Komadina je rekao da se raspravljalo o programu rada, koji je dobio jednoglasnu potporu, te o aktualnoj političkoj situaciji.

"Bilo je rasprava o odnosima u stranci i burnih rasprava, pogotovu kolege Slavka Linića", rekao je Komadina apeliravši potom, pogotovu na dužnosnike SDP-a, na odgovorno ponašanje.

Na pitanje je li se Linić obrušio na premijera Milanovića i je li dobio potporu, odgovorio da "to nije bila tema"" i da "o kolegi Liniću treba pitati njega."

Rekao je da su na sjednici bili vodeći ljudi "koji međusobno imaju veliku empatiju", da je "Linić u teškoj situaciji i da su ga kolege razumjeli, i teško može nositi tu situaciju na način kako mu je percipirana."

Na opetovani upit potvrđuje li da su kolege stale iza Linića, Komadina je rekao da "glasanja nije bilo" i nije se glasalo "za ili protiv Linića ili Milanovića".

"Odgovorni su Vlada i predsjednik Vlade"

Komadina je pritom najavio da će Slavko Linić vjerojatno idućih dana sazvati konferenciju za novinare.

"Ne može biti dopušteno jednome što ne može biti dopušteno drugome, pale su teške riječi iz mnogih usta prema mnogim ljudima i obrnuto, a po mom sudu nije u redu ni jedno niti drugo", rekao je Komadina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na pitanje na što je mislio kada je govorio o subjektivnim problemima, Obersnel je rekao da postoje objektivni problemi uzrokovani krizom u Europi, a dio subjektivnih proizilazi "zbog odnosa unutar stranke i zbog odnosa između određenih članova Vlade."

Na pitanje kome bi u srazu Linića i Milanovića dao crveni karton, Obernel je odgovorio da nije sudac, a birači su upozorili da očito nešto ne štima u načinu na koji se vodi politika.

"Tko je odgovoran, mislim da je situacija kristalno jasna, prije svega odgovorna je Vlada i predsjednik Vlade, ako govorimo o izvršnoj vlasti, odnosno predsjednik i Predsjedništvo, ako govorimo o stranačkoj politici", rekao je.

Na upit može li Milanović isključiti Linića iz stranke i kako će osobno reagirati, Obersnel je odgovorio da postoji statut stranke, a da li će se nešto i kada dogoditi i kako će on regirati treba ostaviti za vrijeme kada se dogodi.

"Prljavi veš ne treba prati u javnosti"

Novinari su pitali Komadinu kako će regirati u stranci u vezi s europskim izborima, te u vezi sa situacijom s Linićem, na što je rekao da u pravilu reagira proaktivno, a ne zanimaju ga "after party situacije".

Ponovio je da treba razgovarati u stranci, a ne prati "prljavi veš" u javnosti, jer to ne doprinosi stabilnosti i rejtingu SDP-a, a dobar dio takvog ponašanja pridonio je nepovoljnom rezultatu izbora.

Komadina je novinarima potvrdio da je riječki i župnijski SDP imaju najveću moć u SDP-u, ali tvrdi da ju koriste primjereno, za jačanje stranke.

Na tvrdnju da je SDP u krizi na razini Hrvatske, Obersnel je dodao da "nije u Rijeci i u PGŽ, znači ključ bi trebao biti jednostavan".

Na upit o komunikaciji premijera Milanovića, Obersnel je odgovorio da svatko ima svoj način komuniciranja i obraćanja kolegama i javnosti te da se "način komunikacije u konačnici često ili gotovo uvijek reflektira određenim rezultatima", a na upit je li spreman poduprijeti Piculu za predsjednika stranke, odgovorio je kako je Milanović predsjednik stranke i da nema najava za izvanrednu konvenciju.

Komadina pak smatra da nije riječ o potresima u SDP-u nego o "laganim pomjeranjima nižeg intenziteta". Govoreći o špekulacijama o Piculi, napomenuo je kako on ide u Bruxelles, pa sve i da SDP nema predsjednika, teško da bi predsjednik stranke mogao biti u Bruxellesu.

Govoreći o tome jesu li rezultati EU izbora indikativni za parlamentarne i predsjedničke izbore, rekao je da se svjetonazor u županiji ne mijenja lako i da će taj prostor ojačati SDP Hrvatske. Obersnel je dodao da SDP, ako želi pobjediti, ne može biti zadovoljan ostvarenim.

Opačić neće javno komentirati stanje u SDP-u

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas da dosad nije javno komentirala izjave svojih stranačkih kolega o stanju u SDP-u, pa to neće raditi ni ubuduće.

"Sve što je vezano za moju stranku (SDP) reći ću na stranačkim tijelima i ne želim javno komentirati izjave, nisam ni do sada. Ja sam članica Predsjedništva SDP-a i Glavnog odbora i tamo imam priliku reći sve što imam i o izborima i kako dalje", rekla je Opačić zamoljena da komentira izjavu potpredsjednika SDP-a Zlatka Komadine da nije zadovoljan izbornim rezultatima liste SDP-a i partnera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara