Kompleks manje vrijednosti: Pucao na redara sinjske diskoteke pa dobio četiri godine zatvora

Kompleks manje vrijednosti: Pucao na redara sinjske diskoteke pa dobio četiri godine zatvora

Foto: Facebook (Piccadilly club)

MILAN ROMIĆ iz Hrvaca osuđen je nepravomoćno na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva Vedrana Đipala, redara sinjske diskoteke Piccadilly i boksačkog olimpijca.

Romić je na Đipala zapucao u listopadu prošle godine jer ga nije htio pustiti u diskoteku. Otišao je kući u osam kilometara udaljene Hrvace te se vratio i uperio pištolj u Đipalovu glavu. Povukao je okidač, no pištolj nije opalio. Metak je ispalio koji trenutak kasnije. Probušio je Đipalovu jaknu, ali njega nije pogodio.

Obranu srušila videosnimka

Vijeće suca Mlađana Prvana ocijenilo je Romićevu obranu neuvjerljivom i sračunatom na otklanjanje vlastite krivnje. Branio se da je pucao u strahu od redara, odnosno, Đipala, no pregled videosnimke ulaza pred Picadillyjem pokazao je da to nije bila istina. Prema Romiću nije bila primijenjena nikakva prekomjerna sila, već je jednostavno odgurnut s obzirom da je inzistirao na ulasku, što nije bilo moguće, jer je imao zabranu zbog ranijeg napada na jednog posjetitelja.

"Osjetljiv je i ne vidi problem u svom ponašanju"

Sudac Prvan kazao je kako je okrivljeni svoju obranu na glavnoj raspravi prilagodio nalazu vještaka. Gotovo 80 posto obrane bilo je usmjereno na njegov odnos sa oštećenikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evidentno je da se fokusirao na njega. Tvrdio je da ga je oštećeni zlostavljao, ali to ničim nije potvrđeno. Psihijatrica Dolores Britvić utvrdila je kod okrivljenika kompleks manje vrijednosti, emocionalnu nezrelost i sniženi prag tolerancije. Osjetljiv je i ne vidi problem u svom ponašanju. Naivna je obrana da je pucao zbog straha. Na snimci se vidi da ga redari ne napadaju, već ga je odgurnuo redar Zebić, no on se skoncentrirao na Đipala", objasnio je sudac Prvan u obrazloženju presude.

Generalna prevencija zakazala

Premda je kaznu ublažio ispod minimuma od pet godina, sudac Prvan naveo je kako su se odlučili za ovakvu sankciju zbog porasta sličnih kaznenih djela. Među ostalim, Prvan je naveo i posljednji slučaj iz Kaštela, star svega tri tjedna, kada je metak u glavu dobio 21-godišnji Marin Matijaš.

"Očito je da kazne nisu utjecale na generalnu prevenciju", zaključio je sudac Prvan.

Za olakotnu okolnost uzeo je jedino korektno držanje na sudu, ali ne i kajanje i žaljenje okrivljenog, koje po ocjeni suda, nije iskreno, već sračunato na ublažavanje krivnje, koja je bila maksimalna, jer je Romić pucao sa izravnom namjerom, dakle, sa željom da Đipala liši života, pojasnio je sudac Prvan.

Otegotna je bila upornost. "Okrivljeni je otišao kući po oružje i vratio se pred diskoteku. Samo pukim slučajem nije bilo ranjavanja. Cijenili smo i što su kod oštećenika ostale teške traume, kao i činjenicu da je okrivljeni već kažnjavan radi imovinskih delikata", kazao je sudac Prvan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara