Konjetina nađena i u pizzama iz Danske te mesnim okruglicama koje se prodaju u Ikei

Konjetina nađena i u pizzama iz Danske te mesnim okruglicama koje se prodaju u Ikei

Foto: IKEA

ZBOG skandala s konjetinom lažno deklariranom kao govedina Europska unija radi na postroženju kontroli porijekla i sastava mesa, kao i strožoj zakonskoj regulativi uvoza.

Njemačka ministrica poljoprivrede Ilse Aigner poručila je danas uoči sastanka s europskim kolegama kako je donošenje strogih mjera nužno za povratak povjerenja potrošača, koje je ozbiljno poljuljano ovim skandalom koji već tjednima trese Europu.

"Originalno iz Švedske" - mesne okruglice s konjetinom

Češka veterinarska inspekcija jučer je izvijestila kako je konjetina pronađena u mesnim okruglicama u čijem su sastavu deklarirani samo govedina i svinjetina, a koje dobavlja i prodaje švedski lanac Ikea, u čijim se trgovinama osim poznatog namještaja mogu nabaviti i tipični švedski gurmanski specijaliteti.

Konjetina je u Češkoj pronađena i u burgerima iz Poljske te lazanjama proizvođača Tavola S. A. Comigel, koje su se prodavale u Tesco marketima.

Danci otkrili mesara koji je lokalnim pizzerijama prodavao konjetinu pod govedinu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danske su vlasti izvijestile kako su uhvatile mesara iz sela u blizini drugog najvećeg danskog grada, Arhusa, koji je lokalnim pizzerijama prodavao konjetinu deklariranu kao govedina.

Danska veterinarska inspekcija je utvrdila kako smrznuto "meso za pizze", kojeg distribuira klaonica i mesnica Harby, sadrži mješavinu konjetine, govedine i svinjetine.

Istrage diljem Europe su u tijeku, a testiranja DNK sastava mesa otkrivaju sve veći broj proizvoda koji potajice sadržavaju netestiranu konjetinu nepoznatog porijekla.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara