Kosovski premijer osudio destabilizaciju Makedonije

Kosovski premijer osudio destabilizaciju Makedonije

Foto: FAH

KOSOVSKI premijer Isa Mustafa, koji je u utorak doputovao u dvodnevni posjet Sloveniji, izrazio je zabrinutost stanjem u Makedoniji nakon krvavih događaja u Kumanovu, ali je isključio mogućnost da se nasilje prelije na Kosovo.

Mustafa je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, nakon njihovih uvodnih razgovora, kazao da Kosovo osuđuje sve postupke koji ugrožavaju Makedoniju i destabiliziraju regiju i da su kosovski organi spremni tijesno surađivati s Makedonijom i ostalim zemljama u regiji kako bi se istražile sve okolnosti koje su dovele do tragedije u Kumanovu.

Odgovorne je potrebno dovesti pred lice pravde, a Kosovo će djelovati tako da se stanje smiri i da ne dođe do proširenja nasilja na regiju, istaknuo je Mustafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da je Kosovo pojačalo kontrolu granica i da surađuje na razmjeni sigurnosnih informacija s drugim službama u regiji, s kojima je uspostavljena i koordinacija aktivnosti.

Tijekom sukoba u Kumanovu, koji je započeo u nedjelju i trajao više od 30 sati, poginulo je osam policajaca, ranjeno ih je 37, a ubijeno je 14 osoba, dok je makedonska policija njih više od 30 optužila za terorizam i ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije.

Već ranije najavljeni dvodnevni službeni posjet Mustafe Ljubljani posvećen je bilateralnim odnosima, osobito gospodarskoj suradnji Slovenije i Kosova, a potpisat će se i sporazum o suradnji na području unutarnjih poslova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara