Krajem lipnja 317 tisuća blokiranih građana

Foto: Hina

KRAJEM lipnja u Hrvatskoj je bilo gotovo 317 tisuća blokiranih građana s dugom od gotovo 28 milijarda kuna, rečeno je danas na okruglom stolu o nacrtu prijedloga zakona o stečaju potrošača u Ministarstvu pravosuđa.

Ministar Orsat Miljenić rekao je da je njegovo ministarstvo izradilo zakon kojim se želi razviti sustav koji će građanima koji ne mogu podmiriti dugove omogućiti "novi početak", a vjerovnicima ravnomjerno podmirenje tražbina. Istaknuo je da je okrugli stol organiziran kako bi se čulo što se može popraviti u zakonskom nacrtu kako bi ga se na jesen poslalo u prvo saborsko čitanje. Želja nam je da se dobije zakon koji neće biti mrtvo slovo na papiru, nego koji će se moći provoditi u praksi, dodao je Miljenić.

Prema predloženom zakonu, potrošačem bi se smatrala svaka fizička osoba, uključujući i one koje obavljaju slobodna zanimanja. U toj skupini nisu trgovci pojedinci i obrtnici, no o tome se može razgovarati, rekao je ministar.

Pretpostavke za otvaranje postupka su dvomjesečna nemogućnost ispunjavanja dospjelih obveza u ukupnom iznosu koji prelazi trostruki iznos stalnih primanja ili nezaposlenost i najmanje dva mjeseca nemogućnosti ispunjavanja obveza u iznosu većem od deset tisuća kuna.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je kako je pitanje koje se uređuje zakonom "suštinsko pitanje izlaska iz krize".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara