"Kralj čokolade" obećao: Neću dopustiti da Ukrajina postane Somalija

"Kralj čokolade" obećao: Neću dopustiti da Ukrajina postane Somalija

Foto: Hina

BUDUĆI ukrajinski predsjednik Petro Porošenko neće dopustiti proruskim separatistima da istok zemlje, zahvaćen oružanom pobunom, pretvore "u Somaliju", rekao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Kijevu i najavio sastanke s ruskim vodstvom u lipnju kako bi se vratila stabilnost koja neće biti moguća bez sudjelovanja Moskve.

Sa gotovo 54 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, budući šef države, Porošenko je potvrdio na konferenciji za tisak želju za "europskom integracijom" zemlje i rekao da želi zadržati Arsenija Jacenjuka kao premijera.

"Nadam se da će Rusija podržati naše napore da se riješi stanje na istoku Ukrajine", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare, prenosi agencija AFP.

Kralj čokolade, kako Porošenka nazivaju u Ukrajini, prikupio je najviše glasova na nedjeljnim izborima za predsjednika koji bi trebali biti korak prema stabiliziranju zemlje nakon ruske aneksije poluotoka Krima i proglašenja neovisnosti regija Donjeck i Luhansk na istoku kojima dominiraju proruski separatisti.

Porošenko je najavio da je spreman razgovarati sa separatistima koji su položili oružje, ali ne s "teroristima" koji prijeti sigurnosti Ukrajine, prenosi Reuters.

Također je najavio da će se koristiti svim legalnim sredstvima da osigura povratak Krima Ukrajini.

Najavio je i da će "vrlo vjerojatno" prvo posjetiti Poljsku kamo ga je pozvao predsjednik Bronislaw Komorowski 4. lipnja.

Svrgnuti predsjednik Janukovič poštuje izbor naroda

Svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji je krajem veljače izbjegao u Rusiju, rekao je u ponedjeljak da "poštuje" odabir naroda nakon izbora Petra Porošenka za predsjednika države, ali dvoji u njihovu zakonitost, prenose agencije.

"Neovisno o regiji ili odazivu, bez obzira koji je kandidat izabran, ja poštujem taj odabir, u najtežem trenutku za našu domovinu", kazao je Janukovič u izjavi objavljenoj u Rostovu na Donu, koju citiraju ruske novinske agencije.

"Da bi predsjednik bio legitiman potrebno je da na izborima sudjeluje i jug te istočni dijelovi zemlje", rekao je Janukovič.

Mnogi glasači u tim regijama bili su "vrijeđani i ponižavani", potezima "nelegitimnih vlasti", ustvrdio je bivši proruski predsjednik koji je izbjegao u Rusiju pošto su ga prozapadni Ukrajinci svrgnuli s vlasti, prenosi agencija DPA.

Birališta su uglavnom bila zatvorena u pokrajinama Donjecka i Luhanska, dvjema regijama u kojima su proruske snage proglasile "neovisne republike" nakon nedavnih referenduma o odcijepljenju od Ukrajine i ujedinile se u "Novu Rusiju".

U tim regijama živi oko pet milijuna birača. Izbora nije bilo ni na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala u ožujku i gdje bi pravo glasa imalo još 1,8 milijuna birača.

Lavrov: Rusija spremna za dijalog s Porošenkom

Rusija je spremna za dijalog s Petrom Porošenkom koji će postati novi ukrajinski predsjednik, najavio je u ponedjeljak u Moskvi šef diplomacije Sergej Lavrov i pozvao na okončanje protuterorističke operacije na istoku Ukrajine gdje su proruski pobunjenici proglasili odcijepljenje i izvanredno stanje.

Ponovio je riječi svoga predsjednika Vladimira Putina da je Moskva spremna za iskreni dijalog s Kijevom oko istoka Ukrajine.

"Kao što je predsjednik (Putin) rekao više puta, spremni smo za dijalog s predstavnicima Kijeva, spremni smo za dijalog s Petrom Porošenkom", rekao je Lavrov, prenosi Reuters.

Naglasio je da bi operacija ukrajinskih vlasti protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine bila "kolosalna pogreška".

Lavrov je nadalje izrazio nadu da će Porošenko učiniti sve kako bi spriječio ekstremiste u Ukrajini da preuzmu glavnu riječ.

U dvjema istočnim ukrajinskim pokrajinama Donjeck i Luhansk proruske snage proglasile su "neovisne republike" nakon nedavnih referenduma o odcijepljenju od Ukrajine i ujedinile se u "Novu Rusiju" i nisu dopustile održavanje predsjedničkih izbora.

U tim regijama živi oko pet milijuna birača.

Izbora nije bilo ni na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala u ožujku i gdje bi pravo glasa imalo još 1,8 milijuna birača.

Lavrov nije izravno dovodio u pitanje legitimnost izbora na kojima nisu sudjelovali milijuni birača s istoka, ali je ostavio otvorena vrata za takvu kritiku rekavši da kampanja nije "protekla bez problema"

"Mnogo je kandidata moralo odustati, neki su se fizički bojali za svoje živote jer su primali prijetnje", rekao je Lavrov.

Međunarodni promatrači pohvalili ukrajinske izbore

Misija međunarodnih promatrača pohvalila je u ponedjeljak predsjedničke izbore održane u nedjelju u Ukrajini, ustvrdivši da su oni uglavnom provedeni u skladu s međunarodnim obvezama koje je preuzela ukrajinska vlada, te da su na izborima poštivane temeljne slobode unatoč neprijateljskim aktivnostima naoružanih skupina na istoku zemlje, prenose agencije.

"Izborne vlasti poduzele su istinske napore kako bi se glasovanje provelo u cijeloj zemlji, unatoč nemirima i nasilju na istoku zemlje", navodi se u preliminarnom izvješću promatračke misije koju predvodi Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

U izvješću se osuđuje nasilno zatvaranje birališta na istoku za koje su odgovorne naoružane skupine, zatim otmice, prijetnje smrću, nasilni ulasci u privatne domove, te otimanje izbornog materijala. Promatračka misija ocijenila je da je cilj svih tih postupaka bio sprečavanje građana da ostvare svoje pravo na sudjelovanje na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izuzetna kvaliteta jučerašnjih izbora osigurala je novom ukrajinskom predsjedniku legitimitet da odmah pokrene inkluzivan dijalog sa svim građanima u istočnim regijama, da obnovi njihovo povjerenje", rekao je Andreas Gross, čelnik izaslanstva Vijeća Europe, jedne od organizacija uključenih u promatranje izbora, prenosi Reuters.

Na nedjeljnim je izborima s gotovo 54 posto glasova pobijedio Petro Porošenko, tajkun poznat kao "kralj čokolade", čije je poslovno carstvo vrijedno milijarde dolara. On je najavio da će "slijediti put europskih integracija u skladu sa željama većine birača", ali je dodao je i da će pokrenuti dijalog s Rusijom kako bi riješio krizu na istoku zemlje.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel rekao je u ponedjeljak da Rusija može pomoći u stabilizaciji Ukrajine time što će izgraditi konstruktivne odnose s novoizabranim ukrajinskim predsjednikom.

Ukrajinski birači poslali su jasnu poruku da žele prevladati krizu kroz jedinstvo i kroz poštivanje zakona i demokratskih vrijednosti, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

"Važno je također da Rusija ima konstruktivne odnose s novim vodstvom koje se uspostavi nakon ovih izbora", dodao je Seibert.

Porošenko je na konferenciji za tisak u ponedjeljak rekao da neće dopustiti proruskim separatistima da istok zemlje, zahvaćen oružanom pobunom, pretvore "u Somaliju", te je najavio sastanke s ruskim vodstvom u lipnju kako bi se vratila stabilnost koja neće biti moguća bez sudjelovanja Moskve.

"Nadam se da će Rusija podržati naše napore da se riješi stanje na istoku Ukrajine", rekao je Porošenko, koji je također dodao da želi zadržati Arsenija Jacenjuka kao premijera.

Porošenko je najavio da je spreman razgovarati sa separatistima koji su položili oružje, ali ne s "teroristima" koji prijete sigurnosti Ukrajine. Također je najavio da će se koristiti svim legalnim sredstvima da osigura povratak Krima Ukrajini.

Šimonović: izbor Porošenka znak da Ukrajinci žele stabilnost

Velika izlaznost i uvjerljiva pobjeda Petra Porošenka u prvom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora pokazuju snažnu želju Ukrajinaca za stabilnošću, ali rješenje krize još nije na vidiku, ocijenio je u ponedjeljak visoki dužnosnik UN-a Ivan Šimonović.

"Izbor predsjednika u prvom krugu s velikom izlaznošću u većem dijelu zemlje odraz je snažne želje Ukrajinaca za stabilnošću", izjavio je Hini voditelj UN-ove promatračke misije u Ukrajini.

Šimonović smatra da je izbor 48-godišnjeg Porošenka prilika koju treba iskoristiti, ali podsjeća da je na istoku sve više naoružanih ustanika, sukoba i mrtvih kojih je samo od početka travnja više od 150. "Točka s koje više nema brzog povratka na mirna rješenja još nije dosegnuta, ali nije ni daleko", istaknuo je hrvatski diplomat na službi u Svjetskoj organizaciji.

Porošenko je u nedjelju pobijedio u prvom krugu prijevremenih predsjedničkih izbora s 54 posto glasova, znatno više od bivše premijerke Julije Timošenko s osvojenih 12,9 posto. Prema službenim rezultatima, na izbore je izašlo 60 posto birača, ne računajući pobunjene istočne regije.

Ukrajinski "kralj čokolade" rekao je da će "slijediti put europskih integracija u skladu sa željama većine birača" i dodao da će pokrenuti dijalog s Rusijom kako bi riješio krizu na istoku zemlje.

No, Šimonović upozorava na slab odaziv birača na jugu i istoku zemlje, prijetnje i otmice članova biračkih odbora, uništavanje izbornog materijala, zastrašivanje birača, a zabilježen je i slučaj da je članici izborne komisije slomljena ruka.

Iako su izbori prošli su s razmjerno malo nasilja, već u ponedjeljak izbile su teške borbe oko zračne luke u Donjecku kada su ukrajinske snage napale proruske pobunjenike koji su zauzeli aerodrom u tom gradu na istoku Ukrajine.

Porošenkov izbor prihvatila je Moskva i najavila dijalog s novim šefom ukrajinske države, što, prema Šimonoviću, olakšava nastavak međunarodnih razgovora i primjenu Ženevskog sporazuma koji su u travnju postigli SAD, EU, Rusija i Ukrajina.

Njime je predviđeno povlačenje pobunjenika iz zauzetih vladinih zgrada, razoružanje svih paravojnih postrojbi u zamjenu za amnestiju i dijalog o radikalnoj decentralizaciji zemlje i zaštiti manjina.

No, osim međunarodnih pregovora važno je da dođe i do dijaloga unutar zemlje, smatra Šimonović. "Okrugli stolovi i nacionalni dijalog o spomenutim pitanjima i borbi protiv korupcije koji su počeli prije dva tjedna pravi su put, ali bitno je da na njima sudjeluju i vladini kritičari, pa i protivnici koji prihvaćaju mirno rješenje krize", istaknuo je.

Šimonović je prije desetak dana odvojeno razgovarao s predstavnicima vlade u Kijevu i proruskih pobunjenika, ali ni jedna strana nije bila spremna za izravne razgovore.

"Ovi okrugli stolovi mogli bi se iskoristiti za početak neizravnog dijaloga te pridonijeti smanjivanju napetosti i stvaranju klime u kojoj se mogu tražiti kompromisna rješenja", rekao je i dodao da je i glavni tajnik UN -a Ban Ki-moon uključen u posredovanje i tihu diplomaciju na najvišoj razini.

Banov pomoćnik za ljudskih prava kaže da će se u Ukrajini i dalje zauzimati za razmjenu podataka o nestalim osobama, registriranje svih zatočenih i pregovore o njihovu oslobađanju te najavljuje da će iduće izvješće UN-ove misije pokazati da su sukobima pogođeni svi stanovnici istoka zemlje, i Rusi i Ukrajinci i očekuje da će ono stvoriti pritisak da se izlaz iz krize nađe pregovorima.

"U Donjecku vlada strah i bezakonje, pri čemu vrlo brzo raste klasični kriminalitet. Javne službe još funkcioniraju, ali prijeti im potpuni slom, što bi dovelo do egzodusa većih razmjera", upozorio je Šimonović.

Washington će poduprijeti novog predsjednika Ukrajine

Sjedinjene Države će poduprijeti novog ukrajinskog predsjednika u njegovim naporima da izgradi "jedinstvenu" Ukrajinu, rekao je u ponedjeljak državni tajnik John Kerry pošto je izborno povjerenstvo proglasilo Petra Porošenka pobjednikom predsjedničkih izbora održanih u nedjelju.

Washington će, rekao je Kerry, poduprijeti napore izabranog predsjednika i Ukrajinaca kako bi "uzeli sudbinu u svoje ruke u Ukrajini koja će biti jedinstvenija, sigurna, neovisna i napredna".

"SAD osuđuje i ne prihvaća rusku okupaciju i pokušaj pripojenja Krima te je odlučan u nakani da surađuje s Ukrajinom i s drugim zemljama radi pronalaženja mirnog rješenja sukoba" na istoku zemlje koji kontroliraju proruski separatisti, dodao je šef američke diplomacije, ocijenivši da su nedjeljni izbori "pobjeda demokracije".

Predsjednik Barack Obama u nedjelju je također pohvalio "odvažnost" ukrajinskih birača koji su izašli na birališta na istoku Ukrajine "usprkos provokacijama i nasilju". Po riječima predsjednika ukrajinskog izbornog povjerenstva "ne treba raspisivati drugi krug" predsjedničkih izbora. Prozapadni milijarder Petro Porošenko osvojio je naime 54 posto glasova i tako postao novi ukrajinski predsjednik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara