Krila Oluje nastavljaju postojati u pomlađenom izdanju

Krila Oluje nastavljaju postojati u pomlađenom izdanju

Foto: FAH

AKROBATSKA grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Krila 'Oluje', koja ove godine proslavlja 10. obljetnicu, predstavila je u srijedu u vojarni Zemuniku letački program nastupa za 2015. godinu.

Krila 'Oluje' nastupat će u sezoni 2015. u formaciji od pet zrakoplova pilatusa PC-9M. Vođa akrobatske grupe je bojnik Damir Barišić, zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u čijem sastavu grupa djeluje. Prvi lijevi pratitelj je satnik Ivan Anđić, prvi desni pratitelj natporučnik Goran Grgić, repni pratitelj natporučnik Darko Belančić i vanjski lijevi pratitelj poručnik Denis Živaljić, a satnik Zvonimir Mravunac trenutačno se osposobljava za vanjskoga desnog pratitelja.

U nešto više od 20 minuta, koliko su predstavljali program, danas su iznad Zemunika, ističe se u priopćenju MORH-a, izveli atraktivne manevre koje su "sposobne izvesti tek rijetke akrobatske grupe: bačvasti valjak, križanje kroz bačvasti valjak, miro brake, stall turn, ogledalo u zaokretu, vertikalnu osmicu, dvostruko ogledalo te zvono u formaciji, jedinstveni manevar po kojemu su Krila 'Oluje' poznata u svijetu zrakoplovstva".

Krila Oluje nastavljaju postojati u pomlađenom formatu

Nakon predstavljanja dijela letačkog programa, zapovjednik 93. zrakoplovne baze brigadir Karol Lučan uručio je pilotima akrobatske grupe značke i svjedodžbe o završenom osposobljavanju. "Krila 'Oluje' nastavljaju pomlađena dostojno predstavljati Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Oružane snage i Republiku Hrvatsku", rekao je brigadir Lučan, ističući kako je zadovoljan rezultatima dvomjesečne obuke novih članova te grupe.

Krila 'Oluje' prvi put su predstavljena javnosti 5. kolovoza 2005. na proslavi 10. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Oluje' u Kninu. Od tada su nastupila 107 puta, 66 puta u Hrvatskoj i 41 put u inozemstvu: u Rumunjskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Italiji, Turskoj, Poljskoj, Danskoj i Švicarskoj.

Grupa sudjelovala na brojnim prestižnim natjecanjima

Tijekom izvođenja dijelova programa pilatusi PC-9M akrobatske grupe lete na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra brzinom do 550 kilometara na sat, a opterećenje kojima su piloti izloženi u pojedinim elementima kreće se od -2.5 G do +6.5 G.

Sudjelovali su na najpoznatijim svjetskim aeromitinzima i manifestacijama i dobili mnoge nagrade i priznanja. Tako su za najbolji nastup nagrađeni na međunarodnim aeromitinzima CIAF u Češkoj i RDAF u Danskoj 2012. godine te ponovno na međunarodnom aeromitingu CIAF u Češkoj 2014. godine. Veliku plaketu HRZ i PZO te pohvalu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske dobili su 2010., a 2013. dodijeljena im je Nagrada grada Zadra. Uključujući sadašnji letački sastav, u Krilima 'Oluje' dosad je letjelo 14 pilota, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Ministarstva obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara