Kupiti stan u 2013.? Da, ako imate barem pola iznosa u gotovini

Ilustracija: Index

PADOM kreditnog rejtinga rast će kamate, možda čak i za stambene kredite. Media servis je ispitao kako diše tržište nekretnina u Hrvatskoj te isplati li se uopće iduće godine ulaziti u avanturu kupovine stana.

Kupiti stan ili ne? Za one koji imaju početni kapital, to je rijetko bilo upitno. Jedna od njih je 30-godišnja Zagrepčanka Maja. Za 2013. imala je plan - uzeti manji iznos kredita i otplatiti ga u što kraćem roku sa što manjom kamatom. Od plana je odustala.

"Problem mi je što su troškovi života stvarno sve skuplji i, kako stvari sada stoje, bit će još skuplji. Djelomičan kredit moram uzimati na dulje razdoblje i što je dulje razdoblje otplate tog kredita to ja zapravo plaćam ukupno veću kamatu. Do te mjere, da na kraju banci otplatim veću kamatu od glavnice. Mislim da kada to čovjek uzme u obzir onda shvati da uopće ne želi ulaziti u kredit", kaže Maja.

I nemojte, ako nemate barem polovicu iznosa u gotovini, poručuje stručnjak za tržište nekretnina Frano Bezić. "Onome tko u ovom trenutku ima novac, njemu je najbolje vrijeme za kupovanje, pogotovo kvalitetnih nekretnina", ističe Bezić.

Cijene su dosta pale. Čak i u Dubrovniku gdje je kvadrat stana među skupljima u zemlji - oko 3500 eura. Prodaja ide sporo, ali ide. "Uglavnom su lokalni. Ima jako malo stranaca, skoro nikako", otkriva Bezić.

Iz udruge banaka - ni da, ni ne - na pitanje hoće li rasti kamate na stambene kredite.

"Tržišta će pokazati, kao što se primijetilo nakon pada rejtinga, neznatno je povećan taj trošak, a hoće li se on vratiti na onaj niži što je bio ili će se još više poskupljivati, to će pokazati sljedeći mjeseci", naglašava Zoran Bohaček.

Linićev porez na nekretnine

Trn u oku mnogima s tzv. viškom nekretnine je famozni Linićev porez na nekretnine. Tim više ako za tu nekretninu otplaćuju kredit. Na prvi pogled čini se da izlaza nema.

No, Natalija Krešić primjer je koji potvrđuje da izlaz postoji. Prije nekoliko godina pokrenula je zanimljiv i po svemu sudeći unosan biznis.

"Mi smo privatni iznajmljivači u Zagrebu. Neobično je što smo u Zagrebu, a nismo na moru. Nudimo smještaj za kratkotrajan najam, od jedne noći do recimo dva tjedna", pojašnjava Krešić.

Usluge oglašavaju uglavnom po besplatnim portalima. Tamo gdje su platili oglašavanje, vratilo im se, kaže, višestruko. No, samo od tog posla na kontinentu se baš ne može živjeti.

"Možda se ne može baš živjeti u potpunosti, ali se sigurno vrijedi potruditi da si dobro upotpunite kućni budžet. Po mom mišljenju, treba se puno više truditi za gosta u Zagrebu nego na moru. Ne možete ga čekati", kaže Krešić.

Frano Bezić sumnja da će kamate na stambene kredite rasti u idućoj godini. No bili bi, kaže, sretni kad bi ostao status quo. Činjenica je da je nekretnina uvijek dobar ulog. No to ne znači da se trebate do grla uvući u kreditna zaduženja. U svakom slučaju, imate li višak novca, kupovina nekretnine najbolji je ulog za budućnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara