Laburisti tvrde da imaju rješenje: Evo kako zaobići MMF i izaći iz krize

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"PREPORUKE MMF-a nisu neočekivane i naravno ne  pomažu Hrvatskoj nego stranom kapitalu", tvrde pripadnici Hrvatskih laburista - stranke rada. Također laburisti imaju vlastita rješenja kako zaobići MMF i izaći iz krize. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.  

Hrvatski laburisti ne čude se preporukama i mjerama koje je MMF jučer objavio u svom izvješću i konačnoj izjavi, obzirom da ništa drugo osim rezanja mirovina, povećavanja dobne granice za odlazak u mirovinu, rezanja troškova plaća i privatizacije javnih dobara MMF kao predstavnik neoliberalnog kapitalizma nije u stanju smisliti. Sada je i jasnije zašto vlada predlaže rigidni zakon o strateškim investicijama – žele uzeti pravo da neposrednom pogodbom – bez znanja  i suglasnosti Sabora i bez strategije upravljanja državnom imovinom- rasprodaju  šume, šumsko zemljište, javne ceste, poljoprivredno zemljište i javno vodno dobro.

Proces ukidanja županijskih bolnica ova Vlada započela je smanjivanjem doprinosa za zdravstveno osiguranje a nastavila Zakonom o sanaciji ustanova. Nepravednim  modelom financiranja bolnica najprije ih je dovela u gubitke a onda u postupku tobožnje sanacije županijama oduzima upravljačka prava kako bi mogla započeti postupak ukidanja pojedinih odjela, službi, djelatnosti, poliklinika a u konačnosti  zatvoriti  pojedine županijske bolnice čime će teret zdravstvene skrbi prebaciti na osiguranike.
 
Ovakve preporuke MMF nisu neočekivane i naravno ne  pomažu Hrvatskoj nego stranom kapitalu. Usmjerene su prema daljnjem padu standarda onih koji žive od svog rada, a navodno u svrhu strukturnih reformi koje su već morale biti provedene u prijašnjim mandatima Hrvatske vlade. Međutim, danas su okolnosti bitno drugačije.
 
Čak 18,2 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj radi za neto satnicu koja je ispod socijalnog minimuma, a iznosi 24,22 kune, dok prosječna neto satnica u Hrvatskoj iznosi 30,23 kune. MMF očito smatra da je to previše te da treba satnice još smanjiti, olakšati kapitalistima otpuštanja i dodatno štedjeti na zdravlju. Na tom tragu je i prijedlog Vlade o minimalnoj plaći u visini 16,39 kuna bruto po satu.  Hrvatski laburisti posebno štetnim smatraju njihovo očekivanje da će zakon omogućiti poduzećima da se isključe iz primjene kako, oni to zovu, opterećujućih sektorskih kolektivnih ugovora. To bi u Hrvatskoj značilo kraj socijalne države koja je zaslugom svih dosadašnjih vlada ionako na izdisaju. Dovođenje javnih rashoda u okvire realnog je neminovno, ali ono mora biti odgovoran i dugotrajniji proces koji se ne može temeljiti samo na rezovima.
 
Hrvatski laburisti zato predlažu pravedniju raspodjelu, i tereta krize i strukturnih reformi, koja neće samo ići prema rezanju troškova i smanjivanju standarda na strani rada, nego će prisiliti  i bogate da  podnesu svoj dio tereta, a koji do sada, zahvaljujući i potezima aktualne, navodno socijaldemokratske vlade, nisu morali.
 
Stoga se zalažemo za posve drugačije mjere, navedimo samo četiri:
 
Ove godine smanjit PDV na 24%, a sljedeće godine na 23%
Uvesti četvrti razred oporezivanja dohodaka većih od 50.000 kuna, po stopi od 45%
Uvesti četiri porezna razreda za oporezivanje dobiti:
do 10 milijuna kuna – po stopi od 10%
od 10 do 100 milijuna kuna – po stopi od 20%
od 100 do 500 milijuna kuna – po stopi od 25%
Iznad  500 milijuna kuna – po stopi od 30%
Omogućiti investitorima jednokratni otpis investicija i na taj način dodatno stimulirati ulaganja
 
Hrvatski laburisti smatraju da se ni jedna od preporuka MMF-a ne smije prihvatiti,  a naročito ne bez dogovora socijalnih partnera i prethodne rasprave u Saboru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara