Lalovac: Reforme je teško raditi u šestoj godini recesije

Lalovac: Reforme je teško raditi u šestoj godini recesije

Foto: FAH

MINISTAR financija Boris Lalovac danas je, komentirajući zaključak Europske komisije da bi Hrvatska zbog prekomjerne makroekonomske ravnoteže trebala poduzeti dodatne političke akcije, najavio da će za dva mjeseca biti završen prijedlog snažnih reformi, koje će potom Hrvatska prezentirati Bruxellesu.

"Znamo da trebamo ubrzati reforme te ćemo zajedno s premijerom i potpredsjednikom za gospodarstvo Brankom Grčićem brzo poduzeti određene korake, koje će RH prezentirati Europskoj komisiji do četvrtog mjeseca", kazao je Lalovac, odgovarajući na upit novinara uoči sjednice Vlade.

Europska komisija jučer je po drugi put zaključila da u Hrvatskoj postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Komisija će u svibnju, na temelju Nacionalnog reformskog programa, donijeti odluku o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža (EIP), objavila je Komisija.

U kontekstu prigušenog rasta, odgođenog restrukturiranja tvrtki i tmurne situacije sa zaposlenošću, znatno su povećani rizici povezani sa slabom konkuretnošću, velikim inozemnim dugom zajedno s rastućim javnim dugom te sa slabim upravljanjem javnim sektorom, navela je Komisija u objašnjenju hrvatske situacije.

"Pustimo ipak da premijer i potpredsjednik Vlade odrade posao"

Lalovac je danas kazao da uvijek ima prostora za djelovanje te da ga mora biti.

"Pustimo ipak da premijer i potpredsjednik Vlade odrade posao, radi se o vrlo snažnim reformama, a bit će gotove kroz dva mjeseca", rekao je.

Na pitanje novinara čini li mu se da što god poduzme nije dovoljno, ministar je odgovorio da se Hrvatska nalazi u dubokoj krizi i šestoj godini recesije te da je svaku promjenu teško raditi sada.

"Bilo bi bolje da se čini u prvoj godini krize. Svi su nervozni i čekaju nekakav rast, zapošljavanje i povratak optimizma, tako da je bilo kakve reforme u šestoj godini teško raditi, ali one će se morati napraviti, vjerojatno i ubrzati. Premijer i uži kabinet odlučit će koje će to reforme biti", kazao je ministar financija.

Lalovac je ustvrdio da se rade rezovi i uštede, no napomenuo i da Komisija želi da se ubrzaju strukturne reforme. "Ubrzati ih moramo, a vidjet ćemo u kojim područjima - je li to javna uprava, zdravstvo ili neki drugi segment koji oni traže", izjavio je Lalovac, zaključivši da je "puno posla ispred nas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grčić: Novi korigirani program reformi

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić kazao je, pak, da je dio reformi proveden i da će se napraviti novi korigirani nacionalni program reformi.

"Napravit ćemo novi korigirani nacionalni program reformi na platformi onoga što smo već ove godine realizirali", rekao je Grčić, odgovarajući na pitanje novinara uoči sjednice Vlade što se planira učiniti.

Grčić je istaknuo i da je Hrvatska već godinu dana u Proceduri prekomjernih neravnoteža i da je to nastavak procesa.

"Ovo je nešto što nas motivira da dobijemo drugi mandat"

"Priča se nastavlja s izradom novog programa reformi za iduću godinu, odnosno idući ciklus, a ono što vam mogu jedino reći je da smo napravili određene pomake te da smo koncentrirani na rezultat. Svaki dan imamo nešto kao rezultat trogodišnjeg rada ove vlade, a pravi rezultati tek će se vidjeti u idućim mjesecima", rekao je Grčić.

Dodao je i da je to "najbolja poruka svim skepticima i nešto što nas motivira da dobijemo drugi mandat".

Istaknuo je da je Vlada u tri godine uvodila red u državi, a sada je potrebno još nekoliko godina da se sve to vidi u praksi.

"U ovoj godini koja će pokazati puno toga, poput oprosta dugova građanima, rješavamo švicarski franak kao jedno naslijeđe, otvaramo nove projekte, gospodarski rast je tu, raste industrijska proizvodnja, izvoz raste dvoznamenkastom stopom, puno toga se pomaklo u Hrvatskoj i bit će sve bolje", kazao je Grčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara