Lalovac nas zadužuje za još milijardu eura

Lalovac nas zadužuje za još milijardu eura

Foto: Hina

MINISTAR financija Boris Lalovac najavio je novo zaduživanje, u iznosu od milijardu eura, i to na međunarodnom tržištu, izdavajem obveznica. Obveznice će investitorima biti predstavljene sljedećeg mjeseca, a točan iznos i dospijeće ovisit će o interesu investitora.

Lalovac se nada da će kamata na obveznice biti ispod 4%, zbog dobre ponude novca, odnosno niskih kamata na europskom tržištu.  "Nadamo se da će ovo biti jedino međunarodno zaduženje ove godine", izjavio je Lalovac za Bloomberg.

"To bi bila dobra poruka ulagačima da Hrvatska može držati zaduživanje pod kontrolom", smatra Lalovac.

Hrvatska, čiji rejting je ispod razine investicijskog, prema agecijama Standard & Poor's i Fitch, prošle se odine u svibnju, na inozemnom tržištu zadužila za 1,25 milijardi eura.

"Iako su uvjeti zaduživanja na svjetskim tržištima u ovom trenutku povoljni, željeli bi izbjeći veliko refinanciranje, i ponuditi investitorima održivi oblik javnog zaduživanja", kaže Lalovac.

Lalovac se Bloombergu pohvalio i smanjenjem deficita krajem 2014. godine. Vlada je smanjila deficit na oko 4,6 posto BDP-a, s pet posto procijenjenih u studenome. U 2015. on bi trebao biti još manji, smatra lalovac..

"Smanjujemo rashode, čistimo dugove, posebno u sektoru zdravstva", kaže Lalovac. "Naš je cilj da materijalni rashodi države dugoročno budu trajno na 2 do 2,2% BDP-a, što se odnosi i na bilo koju buduću vladu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara