Lavrov: Rusija spremna razmotriti financijsku pomoć Grčkoj

Lavrov: Rusija spremna razmotriti financijsku pomoć Grčkoj

Foto: Hina

RUSIJA će razmotriti eventualni poziv za financiranje grčke vlade, koja je poput nje izložena nelegitimnoj politici Zapada, rekao je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"U pogledu gospodarskih pitanja, danas smo razgovarali o financijskoj situaciji Grčke koja je također u teškoj situaciji radi jednostrane i nelegitimne linije naših zapadnih kolega", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare s grčkim ministrom vanjskih poslova Nikosom Kocijasom.

"Ako nam se grčka vlada obrati, Rusija će razmotriti taj poziv", rekao je Lavrov.

"Pozdravljamo konstruktivnu politiku grčke vlade koja se izjasnila za razvoj našeg strateškog partnerstva bez pokušaja politiziranja, ideologiziranja ili žrtvovanja geopolitičkih ambicija trećih država", u aluziji na Ukrajinu za koju Rusija tvrdi da njome upravlja Zapad.

"Cijenimo stajalište grčke vlade, koje podrazumijeva da je potpuno kontraproduktivno s Rusijom govoriti jezikom sankcija", naglasio je Lavrov.

Nova grčka vlada ne krije proruske simpatije

Grčka nova ljevičarska vlada uzburkala je duhove u Europskoj uniji zauzimajući mekši stav prema Rusiji glede sukoba u Ukrajini, ali je prihvatila pravila ponašanja suglasivši se s produljenjem postojećih sankcija protiv Rusije prošloga mjeseca.

Ruski ministar je također razgovarao s grčkim kolegom o izvrsnim izgledima grčko-ruskog partnerstva u sektoru energije, vodeći računa o interesu Atene, za plinovod koji Rusija namjerava izgraditi preko Turske do grčke granice za isporuku plina Europi.

Nova grčka vlada, izabrana 25. siječnja, ne krije proruske simpatije i izaziva sumnje u moguću stratešku preorijentaciju diplomacije te zemlje članice EU od 1981.

Ruska vlada je u Moskvu sljedećih mjeseci pozvala premijera Aleksisa Ciprasa i ministra obrane Panosa Kamenosa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara