Leko i Laridžani: Hrvatska i Iran produbljuju suradnju na području gospodarstva i trgovine

Foto: Hina

HRVATSKA i Iran zainteresirani su za produbljivanje suradnje na području gospodarstva, trgovine, kulture, znanosti, sporta, poljoprivrede i energetike, a namjeravaju proširiti i parlamentarnu suradnju, izjavili su u četvrtak u Zagrebu predsjednici hrvatskog i iranskog parlamenta, Josip Leko i Ali Laridžani.

"Dogovorili smo se da ćemo proširiti i produbiti parlamentarnu suradnju", rekao je u izjavi za novinare predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nakon sastanka s iranskim kolegom koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj. Istaknuo je da je Iran potvrdio da je zainteresiran za "proširenje i produbljivanje suradnje na području gospodarstva, trgovine, kulture, znanosti, sporta, poljoprivrede i energetike".

"Iran i Hrvatska imaju povijesne veze, a Iran je bio među prvim zemljama koje su priznale Hrvatsku i od tada imamo dobru kulturnu, gospodarsku i drugu suradnju", rekao je Laridžani novinarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Laridžani, bivši glavni iranski nuklearni pregovarač, izvijestio je Leku o stanju na Bliskom istoku te o problematici nuklearne energije. Složili su se da dijalog među narodima i državama nema zamjenu i mora se nastaviti. Dijalog je najbolja, najsigurnija i najuspješnija politika, kazali su.

Leko je naglasio da Iran i Hrvatska svoje odnose zasnivaju na prijateljstvu i razumijevanju te da su današnji razgovori bilo vrlo otvoreni i korisni. Također je kazao da je dobio poziv da posjeti Iran te da ga je sa zadovoljstvom prihvatio.

Predsjednik iranskog parlamenta u četvrtak će također posjetiti Zagrebačku nadbiskupiju gdje će se sastati s kardinalom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom, i obići zagrebačku katedralu.

Očekuju ga i razgovori s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić, a kasnije poslijepodne posjetit će Islamski centar. U petak putuje u Dubrovnik gdje će se sastati s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara