Leko u dvodnevnom posjetu Nizozemskoj: S premijerom razgovarao o jačanju suradnje

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Josip Leko boravi u dvodnevnom posjetu Nizozemskoj, gdje je u ponedjeljak razgovarao s nizozemskim premijerom Markom Rutteom te s predsjednicama obaju domova nizozemskog parlamenta.

Lekin posjet Haagu prvi je posjet predsjednika Sabora Kraljevini Nizozemskoj od kada je Hrvatska postala neovisna država. Leko je sa svojim sugovornicima razgovarao o suradnji dviju zemalja, posebice o suradnji parlamenata, koji po Lisabonskom ugovoru imaju važnu ulogu u donošenju europskih zakona.

"Moram naglasiti da je ovo prvi posjet predsjednika Hrvatskog sabora nizozemskom parlamentu od stjecanja neovisnost Hrvatske", rekao je Leko nakon razgovora s predsjednicama dvaju domova nizozemskog parlamenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Razmjena mišljenja, odnosno prikupljanje iskustava od nizozemskog parlamenta iznimno je vrijedno za Hrvatsku, posebice s obzirom na specifičnost uređenja Kraljevine Nizozemske, gdje je odnos vlade i parlamenta, rekao bih, suptilan i jak. Inicijative koje dolaze iz nizozemskog parlamenta, a vezano uz jaču ulogu nacionalnog parlamenta u politikama EU-a, treba pažljivo proučiti", rekao je Leko.

"Razgovarali smo o Europskoj uniji i načinu na koji su nacionalni parlamenti uključeni u donošenje europskih zakona jer im je Lisabonski ugovor dao važnu ulogu u tom procesu", rekla je predsjednica Senata Ankie Broekers-Knol, dodajući da je tijekom sastanka bilo riječi o stanju u Ukrajini.

"Istaknula bi važnost međuparlamentarne diplomacije, jer je važno da mi kao parlamentarci međusobno razgovaramo, a ne da to prepustimo samo vladama", rekla je predsjednica Zastupničkog doma Anouchka van Miltenburg

U utorak će se Leko sastati s čelnicima Odbora obaju domova nizozemskog parlamenta za europske poslove te odbora za vanjske poslove i obranu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara