Lesar otvorio novi front u Splitu: Laburisti zbog uhljebljivanja osuli paljbu po Milanoviću i SDP-u

Foto: Ivobaldasar.com

SASVIM iznenađujuće stranka Dragutina Lesara otvorila je front sa SDP-om u Splitu. Šef splitsko-dalmatinskih Laburista Teo Kovačević osuo je danas tešku paljbu po esdepeovcima zbog postavljanja Ive Baldasara na čelo Agencije za obalni linijski promet.

Laburisti upozoravaju Milanovića: Prekinite očajno političko kadroviranje

Poruka je jasna i nedvosmislena! "Splitski SDP slijedi sramotnu politiku stranačkog kadroviranja. Hrvatski laburisti upozoravaju Zorana Milanovića: Prekinite očajno političko kadroviranje za koje ste odgovorni vi, a ne lakocureći mailovi", nisu se Lesarovci nimalo štedjeli.

Kovačević je istaknuo kako je Baldasar prihvatio novo radno mjesto premda nema potrebnih pet godina staža na rukovodećim dužnostima u pomorskom prometu.

Ovoga se ne bi posramio ni HDZ

"Po principu sjaši Kurta, da uzjaši Murta, SDP nastavlja stranački klijentelizam kojeg se ne bi posramio ni HDZ. Baldasarovo imenovanje veliki je pogodak u ništa. To da političke stranke postavljaju svoje ljude kod nas je odavno prihvaćena praksa, ali da se uhljebljuju kada ne odgovaraju niti uvjetima natječaja kojeg su sami raspisali, e to je već politička lakrdija", kaže Kovačević.

Usput je podsjetio i kako je Agencija čak morala promijeniti Statut kako bi postavljanje Ive Baldasara bilo moguće.

Pozdrav Milanoviću: "Samo prazne riječi u zemlji PR demokracije"

Kovačević je kritiku uputio izravno premijeru Milanoviću. "Ovih dana je opet ponovio da svi u Hrvatskoj moraju imati istu šansu uz jednaka prava i jednaka pravila. Koja? Očito vrlo jasna. Stranačka iskaznica. To je očita sramota za one koji su dobili povjerenje hrvatskih građana. Očekivali smo više, bolje i nadasve poštenije. Ali od toga nema ništa. Samo prazne riječi u zemlji PR demokracije", kaže Kovačević. 

Laburisti očekuju da Baldasar odustane od gradonačelničkih ambicija. "Neka to prepusti nekom boljem i poštenijem, nekom tko zna da se ne može na nečastan način doći do časne pozicije. Od SDP-a tražimo da slučaj Holy bude doista kriterij za sve ministre, a ne samo za jednu bivšu ministricu. To je minimum osobne i političke odgovornosti", zaključio je Kovačević.

Laburisti napali jer nije njihov prošao?

Interes Laburista za Agenciju nije inače slučajan, s obzirom da se za fotelju ravnatelja natjecao kapetan duge plovidbe Igor Pupić, danas član Izvršnog odbora splitsko-dalmatinskih Laburista. Prije koju godinu bio je u HSP-u. Za vrijeme ljubavi s HDZ-om postavljen je na čelo županijske Lučke uprave. No, nije se dugo zadržao. Potjerali su ga, a on se, pak, revanširao prijavom brojnih nezakonitosti u Lučkoj upravi. Bivši HSP-ovac, aktualni Laburist nije uspio pored Baldasara i SDP-a proći na natječaju pa je možda i to razlog za ovakav napad na stranku koja bi Lesarovcima možda trebala biti saveznik. 

"Nipošto. U ovom trenutku mi se nalazimo na suprotnim stranama", odlučan je Kovačević.

Baldasar: Treba poznavati činjenice, pa onda prozivati

Baldasaru je žao što je došlo do ovoga, no napad drži politički legitimnim. "Svatko ima pravo prozivati, no pri tom bi trebalo poznavati činjenice. Nije istina da nemam dovoljno staža na rukovodećim dužnostima u pomorskom prijevozu. Imam sedam godina staža u Atlasu na takvim poslovima, u Sunčanom Hvaru sam bio nekoliko godina direktor pomorskog transporta, a tu su i dvije godine rada u Nautičkom centru Primošten. Sve sam to priložio prilikom natječaja tako da me čudi ovakva neinformiranost. Žalosti me što se dovodi u pitanje moja stručnost. Pa ja sam za Kompas u Istanbulu nabavljao brodove, mjesec dana sam tamo proveo", kazao nam je Baldasar o prozivkama iz Lesarove stranke.

Ako Baldasar postane gradonačelnik, možda Laburist ipak dođe na čelo Agencije

Statut Agencije, koja raspolaže godišnjim proračunom od 393 milijuna kuna za subvencije brodarima, morao se promijeniti zbog klauzule da ravnatelj ne može biti saborski zastupnik ili gradski vijećnik, što je Baldasarov slučaj. On osobno pretpostavlja da je klauzula stavljena zbog razmirica među splitskim HDZ-ovcima, koji su dosad vladali Agencijom. Dugogodišnji ravnatelj Ivan Franičević Aga i dalje ostaje u Agenciji. Bit će Baldasarov zamjenik.

Možda za Pupića još uvijek nije sve izgubljeno. Ako, naime, Baldasar postane gradonačelnik u peti mjesec iduće godine, morat će se raspisati novi natječaj za ravnatelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara