Liberija proglasila izvanredno stanje: Obama ne da eksperimentalni lijek Afrikancima

Foto: Hina

LIBERIJSKA predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf objavila je danas izvanredno stanje radi suzbijanja epidemije ebole, ustvrdivši da razmjeri epidemije predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Liberija spada među afričke zemlje najteže pogođene epidemijom ebole, uz Sijera Leone i Gvineju. Do sada je od izbijanja epidemije u veljači umrlo 932 ljudi.

"Vlada i narod Liberije zahtijevaju izvanredne mjere radi golog opstanka naše zemlje i zaštite života naših ljudi", kazala je liberijska predsjednica u službenom priopćenju. "Ovime proglašavam izvanredno stanje u cijeloj Republici Liberiji počevši od 6. kolovoza 2014., u trajanju od 90 dana", dodala je.

Liberija je također zatvorila katoličku bolnicu Svetog Josipa u Monroviji nakon što je njezin ravnatelj umro od ebole. Još je šest zaposlenih u bolnici pokazalo pozitivne rezultate u testu na ebolu, uključujući dvije časne sestre i 75-godišnjeg španjolskog svećenika Miguela Pajaresa koji čeka transport u matičnu Španjolsku.

Ukupno je od ebole umrlo više od 60 zdravstvenih djelatnika, i to u regiji kojoj kronično nedostaje liječnika. Pritom se stanje dvojice američkih zdravstvenih radnika poboljšalo nakon što su u Liberiji dobili eksperimentalni lijek, kako prema Reutersu tvrdi predstavnik kršćanske medicinske humanitarne udruge Samaritanska torba. Riječ je o lijeku koji je razvila privatna biotehnološka kompanija sa sjedištem u američkom San Diegu, a dosada je testiran samo na majmunima.

U dvama gradovima u Sijera Leonea uvedena karantena, sumnjiv slučaj u Beninu

Gradovi Kailahun i Kenema na istoku Sijera Leonea gdje hara epidemija ebole, stavljena su pod karantenu a noćni klubovi i kina su odmah zatvoreni, dok se Benin suočio s prvim slučajem za koji sumnja da bi mogla biti riječ o eboli.

"Odluka vlasti je da se Kenema i Kailahun stave pod karantenu. Medicinskom osoblju trenutačno pomažu policijski i vojni čelnici kako bismo imali pristup svim sumnjivim slučajevima koje ministarstvo zdravstva nije evidentiralo", rekao je zamjenik glasnogovornika vlade Abdulaj Bajrataj.

"Mjera karantene će trajati koliko god bude trebalo", dodao je, rekavši da ta mjera može potrajati 60 do 90 dana, kao i druge odluke u vezi s izvanrednim stanjem koje je 1. kolovoza proglasio predsjednik Ernest Bai Koroma a u četvrtak ga jednoglasno ratificirala Narodna skupština.

"Vlada je donijela odluku o opskrbi stanovništva hranom u gradovima pod karantenom" koristeći se sredstvima koja su bila predviđena za "gradnju cesta, poljodjelstvo i školstvo", dodao je ne navodeći iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo zdravstva navodi da se ebola trenutačno proširila u 11 od 12 okruga u zemlji. Samo okrug Koinadugu na sjeveru "nije zabilježio nijedan potvrđeni slučaj ebole" do četvrtka.

Ministar zdravlja Benina kazao je, kako javlja Reuters, da se u toj zemlji liječi Nigerijac za kojeg se sumnja da se zarazio ebolom.

Slučaj još nije potvrđen ali sama je objava vijesti proširila strahove u glavnom gradu Cotonou.

WHO poziva da se Afrikancima da lijek, Obama ne da

Tri vodeća svjetska specijalista za ebolu, Peter Piot, David Heymann i Jeremy Ferrar, pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ljudima u zapadnoj Africi pruži priliku da uzmu eksperimentalni lijek. Prema riječima glasnogovornika, liberijska vlada spremna je odobriti kliničke pokuse u zemlji.

Na konferenciji za novinstvo u Washingtonu američki predsjednik Barack Obama istaknuo je danas da nema dovoljno informacija da bi odobrio dostavu eksperimentalnog lijeka afričkim zemljama pogođenim epidemijom. "Moramo dopustiti da nas znanost vodi, a smatram da još ne postoje cjelovite informacije o tome pomaže li taj lijek", kazao je predsjednik Obama.

Kako bi kontrolirala širenje bolesti, Liberija je angažirala vojsku koja je uspostavila kontrolne punktove i izolirala zajednice teško pogođene bolešću. Operacija je nazvana "Bijeli štit", izvješćuje Reuters. Ministarstvo informiranja kazalo je u srijedu da su vojnici upućeni u seoske regije Lofu, Bong, Cape Mount i Bomi kako bi uspostavili kontrolne točke i pronašli stanovnike za koje se sumnja da su u kontaktu sa žrtvama.

Nekoliko velikih zrakoplovnih prijevoznika, poput British Airwaysa i Emiratesa, obustavilo je letove u afričke zemlje pogođene epidemijom a rudarska kompanija Randgold Resourses, koja vadi zlato u susjednom Maliju i Obali Slonovače, savjetovala je radnicima da ne putuju u te zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara