Libijski veleposlanik upozorava UN: Na rubu smo građanskog rata!

Foto: Hina

LIBIJA je u srijedu upozorila Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na opasnost da kaotično stanje u toj državi preraste u sveopći građanski rat, ako se ne razoružaju teško naoružane skupine.

Vijeće sigurnosti UN-a sastalo se kako bi raspravljalo stanje u Libiji dan nakon što je libijski parlament, izabran u lipnju, imenovao islamista Omara al-Hasija mandatarom za sastav nove vlade. U zemlji djeluju dva međusobno suprotstavljena politička vodstva s pripadajućim parlamentima i naoružanim podupirateljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Stanje u Libiji je složeno", izjavio je na sastanku VS libijski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Ibrahim Dabbashi. "Stanje nakon 13. srpnja postalo je još složenije i moglo bi prerasti u razbuktali građanski rat ukoliko u našim akcijama ne budemo potpuno pažljivi i mudri", dodao je.

Žestoke borbe između suprotstavljenih milicija koje su se borile za nadzor nad glavnom libijskom zračnom lukom izbile su 13. srpnja, pri čemu je ubijeno najmanje sedam osoba a svi su letovi otkazani.

Cilj izbora u lipnju bila je obnova državnih institucija i pokušaj obustavljanja trogodišnjeg nasilja nakon svrgavanja dugogodišnjeg vladara Muamera Gadafija.

Posljednji nemiri dio su previranja u toj sjevernoafričkoj zemlji bogatoj naftom, u kojoj vlasti nisu u stanju kontrolirati naoružane milicije koje su 2011. pomogle svrgnuti Gadafija i nakon toga nastavile prkositi državnim vlastima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara