"Lihvari" Raiffeisen zadruga fotografiraju nekretnine Rabljana kojima prijeti ovrha

"Lihvari" Raiffeisen zadruga fotografiraju nekretnine Rabljana kojima prijeti ovrha

Screenshot: Google Street View

ZBOG hipotekarnih kredita koje su podizali u austrijskim štedno-kreditnim zadrugama, nekoliko desetaka Rabljana je pod ovrhom i prijeti im deložacija, neki su pokrenuli sudske tužbe, a dodatno su ih uznemirili predstavnici tih financijskih kuća koji jučer i danas fotografiraju njihove nekretnine i traže razgovore u vezi s otplatom kredita.

Primorsko-goranska Policijska uprava potvrdila je da je primila više dojava građana s otoka Raba o osobama koje su fotografirale ili željele fotografirati njihove nekretnine i tražile dogovor u vezi sa zajmovima. Utvrđeno je da je riječ o desetak austrijskih državljana, predstavnika austrijskih banaka, u čijim postupcima nisu utvrđeni elementi kažnjivih radnji.

Policija je o svemu obavijestila inspekciju rada i mjerodavno državno odvjetništvo te su utvrdili da nije bilo nikavih kažnjivih radnji, rekla je glasnogovornica primorsko-goranske Policijske uprave Mirjana Kulaš.

"Lihvarske kamate"

Na Općinskome sudu u Rabu danas je održano pripremno ročište u jednoj od parnica protiv kreditora u kojoj je jedna rapska obitelj tužbom zatražila utvrđivanje ništetnosti ugovora o kreditu, izjavio je za Hinu odvjetnik Miroslav Vitaljić. Dodao je da je sud danas prihvatio ovlast i dopustio ispitivanje svjedoka. Vitaljić je rekao da, osim te rapske obitelji, zastupa oko 150 građana iz svih krajeva Hrvatske koji su u Raiffeisen zadruzi podigli hipotekarne kredite, uglavnom za ulaganja u nekretnine i apartmane radi turizma. Istaknuo je da je više od polovice tih građana pod ovrhama i da su ih dosad uspijevali zaustaviti.

Objasnio je da su su zadruge iz Raiffeisen grupacije posljednjih desetak godina davale kredite, a da nisu imale dozvole HNB-a za rad, preko posrednika, na ruke i u gotovini, da je riječ o nezakonitim kreditima, da se može reći da je riječ o lihvarskim kamatama te da je u tim poslovima, zbog poreza, oštećena i država. Smatra da je potrebno donijeti moratorij na ovrhe i zakon kojim bi se reguliralo poslovanje tih zadruga. Dodao je kako nije sporno da se glavnica mora vratiti.

Kako je objavio HTV, iz Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske priopćili su da su došli razgovarati s klijentima koji su zainteresirani za nove aranžmane za zajmove te da imaju jasne izjave HNB-a da je hrvatskim građanima dopušteno uzimati zajam u Austriji i da im za to ne trebaju posebne dozvole, zbog čega ih nisu ni tražili. Naveli su da su zajmovi izdani u Austriji, da je ondje isplaćen novac te da su po austrijskim zakonima banke ovlaštene strancima davati kredite. Po podatcima s HTV-a, kreditno-štedne zadruge Raiffeisen iz Austrije u Hrvatskoj su dale više od 20.000 kredita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara