Liječnički sindikat mijenja statut: Žele smjenu Ivice Babića?

Foto: Hina

NA INICIJATIVU skupštine Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) pokrenut je postupak izmjene statuta, što u sindikatu službeno objašnjavaju potrebom osuvremenjivanja statuta koji je donesen još 1995. godine, dok se neslužbeno nagađa da je uzrok tome želja za smjenom predsjednika HLS-a Ivice Babića.

Predsjednik HLS-ove statutarne komisije Drago Ćaleta rekao je Hini kako im je cilj demokratizirati sindikat, te je odbacio sumnje kako su u izmjene ide da bi se omogućila smjena predsjednika sindikata u četvrtom mandatu Ivice Babića, kojemu je na Općinskom kaznenom sudu prošloga tjedna počelo suđenje na temelju optužnice za ratno profiterstvo.

Predsjednik sindikata praktično nesmjenjiv

Iako sadašnji statut ne predviđa mogućnost uskrate povjerenje predsjedniku HLS-a i nema odredbi o njegovoj smjeni, Ćaleta tvrdi da se ne ide u smjeru bilo kakvih personalnih promjena, već se radi o provedbi zaključaka sa zadnje skupštine sindikata.

Vezano uz pitanje Babićeva ostanka na čelnom mjestu sindikata, Ćaleta je potvrdio da se to pitanje pokrenulo na jednom od sastanaka Glavnog odbora.

"Otvoreno je pitanje treba li Babić odstupiti s mjesta predsjednika HLS-a nakon što mu je potvrđena optužnica. Dio članova bio je za to da zamrzne članstvo, no drugi dio smatrao je kako bi to značilo priznavanje njegove krivnje. Na kraju, jednoglasno je odlučeno da se Babića podrži dok sud ne kaže svoje", kaže Ćaleta.

Stoga se, tvrdi, ni u predstojećim statutarnim izmjenama neće pokretati to pitanje. Trenutno im je u fokusu to što se Liječnički sindikat ne poziva na pregovore s Vladom o izmjenama Kolektivnog ugovora za zdravstvo, te pitanje reprezentativnosti HLS-a.

Cilj nam je da o sudbini liječnika pregovaraju liječnici jer smo sada dovedeni u apsurdnu situaciju da o nama pregovara Spomenka Avberšek iz sindikata djelatnosti, ističe Ćaleta.

Opovrgnuo je i glasine da im se članstvo osipa, no priznaje da im se mladi liječnici ne upisuju u sindikat. To se događa, smatra Ćaleta, jer se sindikat bori za prava svih liječnika, bez obzira jesu li članovi sindikata.

Prijedlozi izmjene statuta do kraja mjeseca

U vezi izmjena statuta, sindikalne podružnice do kraja mjeseca imaju rok za dostavu prijedloga statutarnoj komisiji, koja će na temelju prikupljenih prijedloga predstaviti izmjene Glavnom odboru, a da bi novi statut postao pravovaljan mora ga potvrditi Skupština sindikata, odnosno delegati iz svih podružnica.

Članica Glavnog odbora HLS-a i predsjednica sindikalne podružnice u Čakovcu Renata Čulinović Čaić očekuje da će se prijedlozi podružnica odnositi na pitanje izbora predsjednika sindikata, Glavnog odbora, Izvršnih odbora u podružnicama te predsjednika podružnica.

HLS ima svoje podružnice u svim bolnicama i gradovima, jer nije riječ samo o bolničkim liječnicima. U sindikat su uključeni i zaposlenici u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja koji nisu u zakupu.

Po sadašnjem statutu, skupština bira Glavni odbor od 15 članova, a članovi Glavnog odbora između sebe biraju predsjednika HLS-a. Oni su u prosincu prošle godine po četvrti put izabrali Ivicu Babića za predsjednika na četverogodišnji mandat.

Čulinović Čaić smatra da bi podružnice, uz ostalo, mogle predložiti limitiranje mandata i ograničiti sadašnje ponavljanje istog predsjednika unedogled.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara