Liječnik u KBC-u Zagreb usred operacije ostavio pacijenta jer mu je završila smjena: "Bit će još takvih slučajeva"

Foto: KBC-Zagreb.hr

UVOĐENJE dvosmjenskog rada liječnicima u štrajku navodno je rezultiralo odlascima liječnika iz operacijske sale usred operacija! Kirurg u zagrebačkoj bolnici Rebro započeo je operaciju, a kad mu je smjena završila pacijenta je ostavio kolegi iz druge smjene i to navodno zato što mu prekovremene sate u operacijskoj sali nitko ne bi platio. Iz bolnice tvrde kako je sve bilo stvar dogovora.

Teška operacija abdomena u KBC-u Zagreb započela je u 15 sati, a liječnik je u 20 sati, po završetku smjene, pacijenta prepustio u ruke drugom kirurgu.

"Takvi liječnici, takvi pojedinci, šalju poruku straha nama običnim smrtnicima i osobno, najiskrenije što mislim, takve pojedince treba zamoliti da što prije napuste solidarni javni zdravstveni sustav pa nek idu na taj obećani Zapad", rekao je za HTV predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Mario Drlje.

No, liječnici kažu kako nije novost da jedan kirurg započne, a drugi završi višesatni zahvat.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić smatra da je ovaj slučaj posljedica lošeg kolektivnog ugovora i navodi kako se može očekivati još ovakvih ili sličnih slučajeva.

"Sigurno je da pacijent nije bio ni u jednom trenutku ugrožen"

"Sigurno je da pacijent nije bio ni u jednom trenutku ugrožen", kazao je gostujući u Dnevniku 3 HRT-a predsjednik Hrvatske liječničke komore, primarijus Hrvoje Minigo.

"Njemu jest zaista završila smjena, ali su došli drugi koji su mogli kompetentno nastaviti operativni zahvat i nije bilo potrebe da on, nakon što je radio toliko dugo, nastavi raditi", naveo je Minigo.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore napominje kako je to uobičajeno kad je riječ o složenim i dugotrajnim zahvatima. Kaže kako je u ovom slučaju bilo riječ o hitnom zahvatu pa se pacijenta nije moglo unaprijed obavijestiti o tome da će ga operirati više liječnika.


Minigo smatra kako je ovakav sustav rada liječnika u smjenama neodrživ jer nisu majstori koji u bilo kojem trenutku mogu prekinuti posao i nastaviti ga idućeg dana ili ga prepustiti bilo kome drugome. "Ne popravljamo kvar i nama je potreban kontinuitet. Nije prihvatljivo da radimo u takvim smjenama i turnusima", kazao je.

KBC Zagreb: Pacijent nije ostavljen na stolu usred operacije, to je bio dogovor između mlađe službe koja je započela operaciju i starije, iskusnije službe koja ju je nastavila

O slučaju se danas oglasila i bolnica. Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević opovrgnuo je danas navode da je kirurg iz tog KBC-a nakon završetka smjene ostavio pacijenta usred operacije, istaknuvši kako pacijent nije ostavljen te da taj slučaj nema nikakve veze ni sa novim kolektivnim ugovorom niti sa smjenskim radom.

"To je bio dogovor između mlađe službe koja je započela operaciju i starije, iskusnije službe koja ju je nastavila", rekao je Giljević novinarima. Po svim informacijama kojima raspolažem, kaže Giljević, pacijent nije ostavljen na stolu, kako to pišu neki mediji.

S obzirom na navode da kirurzi zbog novog kolektivnog ugovora ostavljaju na stolu pacijente pod anestezijom i odlaze iz bolnice jer im je završilo radno vrijeme, podsjetio je da svaki liječnik mora do kraja pružiti pomoć pacijentu i ne smije ga napustiti. To nije samo etički nego i kazneni problem, istaknuo je sanacijski upravitelj KBC-a.

Radno vrijeme u bolnicama je klizno, a svaki ostanak se evidentira i ulazi u satnicu. Svi se radni sati po novom kolektivnom ugovoru zbrajaju i sve što prelazi 180 sati u mjesecu obračunava se kao prekovremeni rad, pojasnio je Giljević novosti koje je donio novi kolektivni ugovor za zdravstvo.

"Prema našim analizama, svi koji puno rade, pogotovo transplantacijski timovi i kirurzi, imat će značajno veće plaće nego ranije. Ali pripravnost, u kojoj se ništa ne radi, bit će manje plaćena. Idemo za tim da platimo rad", rekao je Giljević nakon obilježavanja obljetnice transplantacijskog programa u KBC-u Zagreb.

Avberšek: Svakom radniku u zdravstvu svaki prekovremeni sat se evidentira i plaća!

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek u izjavi Hini oštro je opovrgnula izjave koje medijima daju članovi Hrvatskog liječničkog sindikata o navodnom neplaćanju prekovremenog rada u zdravstvu.

"Svakom radniku u zdravstvu svaki prekovremeni sat se evidentira i plaća", ističe Avberšek, jedna od potpisnica novog kolektivnog ugovora koji je na snazi od početka prosinca, a kojeg nije htio potpisati Liječnički sindikat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara