Linić: MMF nam iduće godine neće trebati

Linić: MMF nam iduće godine neće trebati

Foto: Hina

IDUĆE godine nam neće trebati pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio je Slavko Linić u intervjuu za Bloomberg. Hrvatski ministar financija nakon rebalansa proračuna za 2013. i donošenja nacrta proračuna za iduću godinu tvrdi da je optimističan.

"Moguće je da će nam pomoć MMF-a ili Europske komisije biti potrebna ako ne budemo mogli izvršavati svoje obaveze. Ali jasno je da se to neće dogoditi u 2014. godini. Hrvatska bi svoje probleme trebala rješavati gospodarskim rastom, a ne traženjem pomoći", tvrdi Linić.

Rezovi u zdravstvu i poljoprivredi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, jasno je da će se Hrvatska i iduće godine morati debelo zadužiti kako bi uspjela otplatiti sve dugove i pokriti predviđeni proračunski deficit. Očekuje se zaduženje od 44 milijarde kuna. Linić tvrdi da će biti zadovoljan ako pola te svote uspije pokriti vanjskim zaduženjima.

Oko 22,5 milijardi kuna prikupit će se koncesioniranjem autocesta. Na dodatne proračunske prihode Linić računa od povećanja međustope PDV-a i većih trošarina na gorivo i duhan. Također, rezat će se poljoprivredne subvencije i troškovi zdravstva.

"Dodatni rezovi u javnom sektoru bili bi riskantni. Ova vlada vjeruje da možemo vlastitim mjerama smanjiti proračunski deficit i planiramo postupno smanjivati deficit do 2016. godine", izjavio je Linić.

"Ne kupujemo Inu"

Razgovor se vodio i oko hrvatske naftne kompanije Ina, odnosno MOL-ove namjere da se riješi svojih dionica. Odnosi Hrvatske i Mađarske zbog Ine su već duže vremena prilično napeti, a mađarski premijer Viktor Orban nedavno je poručio kako bi najbolji način za rješavanje spora možda bio da hrvatska otkupi dionice koje trenutno posjeduju Mađari.

Linić, međutim, tvrdi da se to neće dogoditi. "Hrvatska neće kupiti MOL-ov udio u Ini. Hrvatska si ne može priuštiti da kupuje bilo što u privatnom sektoru", izjavio je Linić. MOL, podsjećamo, posjeduje 49,1 posto dionica Ine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara