Linić: Neće biti dogovora s bankama jer su po 100. put izigrale dogovor

Foto: Hina

SDP-ov Ivo Jelušić pitao je na saborskom aktualnom prijepodnevu svog stranačkog kolegu, ministra financija Slavka Linića o amandmanima banaka na zakon o potrošačkim kreditima te hoće li tim zakonom građanima biti bolje.

"Za Vladu je ogroman problem veliki broj blokiranih računa. Po novim izmjenima građani imaju daleko veću zaštitu nego do sada, bilo da je riječ o kamatama na stambene kredite ili prekoračenju minusa", tvrdi Linić. Dodao je da dogovora s bankama neće biti.

"Dogovorom u Ministarstvu postignuto je vrlo jasno rješenje, 30 posto popusta na ugovorene početne iznose. Bankari su se složili, da bi dan iza toga, odustali od dogovora i idu na 30 posto od danas vrijedeće kamatne stope. Za Vladu je to neprihvatljivo, što znači da neće biti dogovora s bankama zato što su po 100. put izigrale dogovor", rekao je Linić.

HUB: Nema izigravanja dogovora

Povodom izjave ministra financija Slavka Linića u Hrvatskom saboru Hrvatska udruga banaka reagirala je priopćenjem, koje prenosimo u cjelosti.

"Originalni prijedlog banaka bio je da svi dužnici u CHF od 1.siječnja 2014. za vrijeme trajanja izvanredno promijenjenih okolnosti (CHF aprecirao 20% ili više) plaćaju kamatnu stopu jednaku prosječnoj kamati na odobrene kredite u CHF umanjenu za 20 posto. Ministar financija je na sastanku u srijedu rekao da bi taj prijedlog bio prihvatljiv Vladi RH ako bi umanjenje bilo 30 posto, što su banke teško, ali ipak prihvatile.

Ni o kakvim brojkama se nije razgovaralo, jer se u prijedlogu navodi da će Hrvatska narodna banka (HNB) objaviti prosječnu kamatnu stopu i s time su se sve strane složile, prihvaćajući rizik da konačna brojka bude i različita od očekivane.

Ministarstvo financija zatražilo je da HNB prikupi podatke od banaka.Sve banke su dobile zahtjev da pošalju podatke do danas u 17 sati i po našim saznanjima, banke to i rade. Stoga, ne razumijemo da se govori o nekakvom "mijenjanju rješenja" ili "izigravanju dogovora" od strane banaka. Bit dogovora je u smanjenju prosječne stope pri odobravanju kredita u CHF za 30 posto te i banke i HNB postupaju sukladno tome i očekuju da će i Ministarstvo financija ostati pri postignutom dogovoru.

Hrvatska udruga banaka smatra da je postizanje dogovora oko kredita u CHF važno za korisnike tih kredita, klijente banaka koji su se našli u problemima, jer se u protivnome odgađa primjena momentalnog i efikasnog rješenja koje bi olakšalo njihov položaj", stoji u priopćenju HUB-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara