Linić blokira sve tvrtke dužne više od tri tisuće kuna i građane s dugom većim od dvije tisuće kuna!

Foto: Hina

DESECI tisuća tvrtki koje u duljem periodu nisu plaćale porez državi od danas će biti u blokadi, kao i građani čiji je dug veći od dvije tisuće kuna.

Porezna uprava u blokadu će poslati one tvrtke koje mjesecima ili godinama nisu plaćale državni porez, a oglušile su se na upozorenje da u roku od osam dana podmire dugovanja.

Rok od osam dana istekao je 31. kolovoza, a procjenjuje se da je u pitanju 3,5 milijardi kuna duga. Riječ je o tvrtkama koje su državi dužne više od 3000 tisuće kuna, a radi se o oko 75 tisuća tvrtki i obrta. Tu spadaju tvrtke koje nisu u nikakvim blokadama i nisu se javili u predstečajne nagodbe ili tri reprograma, a nisu plaćale poreze. FINA će blokirati njihove račune i država će automatski uzeti novac koji joj pripada. Oni koji nemaju novaca bit će u blokadi dok se dug ne podmiri, javlja NovaTV.

Otpisuju se milijunski dugovi

Dok nekima prijeti blokada zbog duga većeg od 3000 kuna, drugima se opraštaju puno veći iznosi. Tako je dubrovačka građevinska tvrtka VIAM dobila oprost više od 4,5 milijuna kuna. Porezna uprava u potpunosti se odrekla kamata u vrijednosti od 1,3 milijuna duga te polovice osnovnog duga od 3,2 milijuna kuna. Ukupni dug tvrtke smanjio se tako s 7,8 na 3,2 milijuna koji bi trebali biti vraćeni u roku od četiri godine s kamatom od 4,5 posto. Tvrtku VIAM vodi Mladen Vlahušić, brat dubrovačkog gradonačelnika Andre Vlahušića.

Veliki iznos oprošten je i tvrtki Taxi Cammeo. Porezna uprava u predstečajnom postupku oprostila je ogromnih 7,5 milijuna kuna duga što iznosi 50 posto ukupnih potraživanja. Preostali dug otplatit će se kroz 60 mjeseci uz godišnju kamatnu stopu od 4,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema prijedlogu predstečajne nagodbe država bi se trebala odreći više od 2,1 milijun kuna potraživanja prema Europapress Holdingu. Država bi se odrekla ukupno 40 posto duga, a ostatak bi bio isplaćen kroz četiri godine i to bez ikakvih kamata.

Plan za povrat duga

Porezna uprava je do 8. kolovoza zaprimila više od 17 tisuća zahtjeva za reprogramom poreznog duga. Oko 15 tisuća zahtjeva odnosilo se na otpis poreznog duga s osnove kamata uz istovremeno reprogramiranje glavnice duga i 2.344 zahtjeva za otpis poreznog duga s osnova kamata uz jednokratno plaćanje glavnice duga. Do tog datuma riješeno je više od pet tisuća zahtjeva.

"Ukupno 5.736 rješenja, od kojih se 4.710 odnosi na reprogram poreznog duga u kojem je glavnica 804.832.000 kuna koji će se reprogramirati, a iznos kamata od 477 milijuna kuna će se otpisati. Također je važno napomenuti da je donijeto 1.000 rješenja za jednokratnu uplatu duga glavnice koji iznosi 14.4703.000 kuna koji su već uplaćeni", kazala je pomoćnica Ravnateljice Porezne uprave Maja Turković za Media Servis.

Porezna uprava je svima koji su dobili porezno rješenje priložila i anuitetni plan kako bi svoje dugove plaćali u ratama. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara