Linić do kraja uz pomoćnika: Ja ne vidim sukob interesa

Foto: FAH

MINISTAR financija Slavko Linić naglasio je danas kako Branko Šegon i dalje ostaje njegov pomoćnik. Ponovio je više puta kako vjeruje da Šegon nije bio u sukobu interesa, a otkrio je i kako nije imao pojma da policija od Porezne traži odgovore o Šegonu.

Kaže kako ne zna razlog zašto o tome nije znao ništa, te da niti on niti ravnateljica Porezne uprave nisu bili izviješteni o policijskoj istrazi. Ravnateljicu Porezne uprave branio je riječima da je došla na to mjesto prije samo dvije godine, a da je istraga pokrenuta prije četiri godine. 

Linićeva obrana svog pomoćnika može se svesti pod zajednički nazivnik: Nije bilo baš moralno, ali je zakonito. Naime, Linić se složio da ostaje moralna komponenta cijelog slučaja te je više puta naglasio da je toga svjestan.

Od sada više nema kredita za državne dužnosnike!?

"Dužnosnici ubuduće ne bi trebali koristititi sredstva HBOR-a", rekao je Linić. Prema tome, Šegon bi mogao biti posljednji kome je to uspjelo. Linić je isto tako vrlo jasno kazao da u slučaju da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa zaključi da je Šegon u sukobu interesa, on više neće biti Linićev pomoćnik. No, Linić vjeruje da je Šegon i to čist i da će ostati njegov pomoćnik. 

"Smatram da će on biti, ali je itekako vrlo jasna poruka, nitko više neće moći raditi s bilo kakvim državnim institucijama ako žele obavljati djelatnost. Znači, oni mogu birati", rekao je Linić o novom smjeru nakon Afere Pomoćnik. Linić se odmah ogradio kako promjena zakona ne ovisi o njemu, nego govori o sebi, kao ministru.

"To je i poruka premijera da oni koji se opredijele za politiku mogu imati trgovačka društva, ali bi se morali odmaknuti od institucija", rekao je Linić, najavivši da će u tom smjeru ići i preporuka dužnosnicima.

Vjeruje da je sve bilo u redu 

"Kad je riječ o sukobu interesa, Šegon je po mojim saznanjima postupio po zakonu, a ostaje pitanje regularnosti dodjele kredita HBOR-a. Osobno smatram da je sve bilo u skladu s kriterijima", tvrdi Linić danas pred novinarima u Vladi. Ministar financija vjeruje i da su postupci HBOR-a u interesu gospodarstvenika te da da su uvjeti kreditiranja za područje turizma vrlo povoljni, ali da je kredit dodijeljen u skladu s kriterijima HBOR-a.

Ministar je otkrio da je prošle godine odobreno 77 takvih kredita te da ni jedan zahtjev nije odbijen. Isto tako uvjeren je da je nadzor nad poslovanjem HBOR-a dobro organiziran, a podsjetio je da ta investicijska banka podliježe komercijalnoj i državnoj reviziji, da ima vlastiti revizorski odbor te da njezino poslovanje nadziru i međunarodne institucije, u dijelu u kojem koristi novac međunarodnih investicijskih banaka.
 
Neprihvatljivo je da Porezna obrađuje Šegona 4 godina, a Nada je postavljena prije samo 2 godine!
 
"Mogu reći da je neprihvatljivo da se četiri godine predmet rješava u Poreznoj upravi i da se o tome ne izvještava policija koja je dala nalog.  Razlog za neodgovaranje u 2011. i 2012. zaista ne postoji, smatram da je to propust Porezne uprave. Vrlo jasno želim naglasiti da je predmet ponovno uzet u obradu onog trenutka kad smo promijenili kadrove i kad je došla nova ravnateljica Poreznog ureda u Gradu Zagrebu. Po zadnjem izvješću, predmet je u završnoj fazi i bit ćete izvješteni o nalazu Poreznog ureda. Želim naglasiti da o predmetu Šegon nije bila obaviještena ni ravnateljica Porezne uprave ni ja osobno. Prema tome, to je predmet o kojemu nismo znali. Osim što mogu tvrdti da je odgovornost na Poreznoj upravi koja to nije odgovorila, ne znam razloge zašto nismo izviješteni i zašto predmet nije procesuiran, još ćemo internim nadzorom i kontrolama doći do istine, ali najveći dio kadrova koji je radio na tome je već razriješen i smijenjen.", kazao je Linić.

Podsjetimo kako je Čavlović Smiljanec imenovana na dužnost u Poreznoj upravi 29. prosinca 2011. godine, što znači prije više od dvije godine!?  Nejasno je što je Linić mislio kada je rekao da je predmet u obradi kada je došla "nova ravnteljica". 

"Internom kontrolom doći ćemo do istine", rekao je Linić, koji misli da je dio kadra koji je radio na tom predmetu već ranije smijenjen.

Šegon nije u sukobu interesa!?

"Ono što su mja saznanja oko sukoba interesa, smatram da ga nema, ali to je ipak područja rada Povjerenstva i ono će dati konačno mišljenje. Ja ne vidim sukob interesa.", komentirao je slučaj svog pomoćnika Šegona. Prema njegovom odgovoru to znači da Šegon i dalje ostaje njegov pomoćnik, a da ga eventualno može smijeniti Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa.

Linić je kasnije odgovarajući na pitanja novinara rekao da cijeli slučaj i nije bio baš moralan, ali da je bilo sve po zakonu te da je HBOR poštovao sve norme. 

Nije bilo zloupotrebe HBOR-a

"Uvjeti kredita za područje turizma su vrlo povoljni, to znači 17 godina sa 4 godine počeka. Uvjeti nisu nikakvi koji bi bili izvan onih definiranih politikom HBOR-a. Kad govorimo o kamati također, kamata za investicije je 3 ili 1 posto, kamata koja nije za investicije je 5.75. Prema tome, kredit je odobren u skladu s kriterijima HBOR-a temeljem odluka Uprave HBOR-a. Dvojbe koje se pojavljaju vezano za pitanje refinacniranja, je li to u skladu, vrlo jasno je od strane Uprave dano obrazloženje da je to kompletno restrukturiranje ulaganja i završteka insveticije. Ocjenjujem osobno da je bilo u skladu s kriterijima. Vrlo je jasno da su postupanja u HBOR-u u interesu gospodarstvenika i tu nema zloupotrebe. U 2012. godine je odobreno 77 takvih kredita i nije bilo neodobrenih kredita. Bilo je vraćenih zbog toga što nije bilo dokumentacije ili dovoljnih jamstava.", komentirao je Linić.

Šegon aboliran i za Korčulu

Ministar smatra da Šegon u sukobu interesa nije bio ni kad je u pitanju predstečajna nagodba HTP Korčule te da je njegov pomoćnik i u tom slučaju, kao član povjerenstva za predstečajnu nagobu, radio što se od njega očekivalo.

Naglasio je da je jedina alternativa predstečajnoj nagodbi bio stečaj, a da je ovako osiguran ulazak novog kapitala, nastavak djelatnosti, ulaganje i zaposlenost.
 
"Od strane ministarstva financija i Šegona posao je odrađen kako se očekuje kad su predstečajne nagodbe u pitanju i svojim postupanjem nije ničim naštetio kad je u pitanju predstečajna nagodba i trgovačko društvo iz Korčule", zaključio je Linić
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara