Lorencin: Turistička sezona je počela jako dobro, možemo biti optimistični, ali sa velikim oprezom

Lorencin: Turistička sezona je počela jako dobro, možemo biti optimistični, ali sa velikim oprezom

Foto: Hina

PREDSEZONA je dobro počela, ali sa predviđanjima za sezonu idemo sa velikim oprezom. Najave sa glavnih tržišta Njemačke, Velike Britanije i Poljske, koje je prošle godine po broju dolazaka naraslo za 19 posto, optimistične su, rekao je ministar turizma Darko Lorencin danas u Splitu.

"Sezona je počela jako dobro. Prva četiri mjeseca imamo rast, sada smo u fazama da pripremamo završne kampanje. Intervenirat ćemo na pojedinim tržištima gdje to bude potrebno", rekao je Lorencin.

I ove godine očekuje se pad dolazaka turista sa ruskog tržišta, što zbog krize, što zbog viznog režima. Kako bi doskočili ovom drugom problemu Ministarstvo turizma, zajedno sa Ministarstvom vanjskih poslova, olakšalo je izdavanje viza od početka ove godine. "I ono što je najbitnije, vizu smo produljili od 90 na 180 dana i svi oni ruski turisti koji su protekle godine dobili hrvatsku vizu, ove godine mogu dobiti vizu na godinu ili dvije godine dana", kaže Lorencin, ali i dodaje, možemo biti optimistični.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I najave za deveti mjesec koji sve više postaje i dio glavne sezone su dobre. Sve u svemu, možemo biti optimistični, ali sa velikim oprezom".

Ministar Lorencin danas je u Splitu o sezoni razgovarao i sa gradonačelnikom Ivom Baldasarom kojem je obećao kako će Ministarstvo financijski podržati otvorenje 'visitors centra' u Turističkoj palači koja ove jeseni ide u preuređenje te će platiti izradu dokumentacije za veliki kongresni centar u Gradskoj luci.

Ujedno je bilo riječi o vojno-hotelskom kompleksu u predjelu Duilovo koji bi se trebao riješiti po uzoru na dubrovačke Kupare. "Na kojem se intenzivno radi i sa Ministarstvom obrane. Radi se o malo složenijem procesu, koji nakon Kupara, značajnije dolazi na dnevni red, da je pripremimo za investitore, ali trajat će malo dulje".

Ministar Lorencin je ujedno podržao Baldasarovo osnivanje gradske turističke agencije Spalatum Destination menadžment company (DMC).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara