Lovrić Merzel više nije županica, dala je ostavku

Foto: Hina

MARINA LOVRIĆ MERZEL podnijela je neopozivu ostavku na mjesto županice sisačko-moslavačke. Potvrdio je to novinarima njen odvjetnik Berislav Živković.

Lovrić Merzel ostavku je odlučila ponuditi kako bi mogla izaći iz pritvora u Remetincu nakon što istražitelji Uskoka ispitaju sve svjedoke u slučaju protiv nje. Naime, jedna od okolnosti zbog kojih je Lovrić Merzel u pritvoru je i opasnost od mogućeg ponavljanja kaznenog djela, a ta okolnost ostala bi na snazi sve dok je Lovrić Merzel na poziciji županice.

Sisačko-moslavačka županija zbog ovakve odluke Lovrić Merzel uskoro će na izbore. A sada već bivša županica bi vrlo brzo mogla izaći iz Remetinca: svi svjedoci trebali bi biti ispitani do kraja idućeg tjedna.

"Očekuje se da će preostali svjedoci do 5. rujna biti ispitani što znači da bi ona tada automatski trebala izaći iz istražnog zatvora"

S obzirom da je podnošenjem ostavke prestao važiti pritvorski osnov zbog opasnosti od ponavljanja djela, Merzel bi trebala biti puštena na slobodu 5. rujna do kad joj je produžen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

"Očekuje se da će preostali svjedoci do 5. rujna biti ispitani što znači da bi ona tada automatski trebala izaći iz istražnog zatvora u kojem se nalazi od 1. travnja", kazao je Živković.

Iako je Ustavni sud ranije dao smjernice koje su išle u smjeru da se na Lovrić Merzel primijeni mjera zabrane obavljanja djelatnosti, Županijski sud je zauzeo suprotan stav smatrajući da je zbog postojanja opasnosti od utjecaja na svjedoke ta odluka neprovediva, rekao je Živković.

To znači, dodao je, da bi obrana ponovno trebala uložiti žalbu izvanraspravnom vijeću, a vrlo vjerojatno nakon toga ponovno podnijeti ustavnu tužbu, što bi sve zajedno potrajalo mjesec do dva. "To je bio razlog zašto je odlučila podnijeti ostavku", kazao je Živković.

Malverzacije teže od 10,5 milijuna kuna

Podsjećamo, Lovrić Merzel se tereti da je županijski proračun raznim kaznenim djelima oštetila za više od 10,5 milijuna kuna. Istraga protiv Lovrić Merzel u međuvremenu je nekoliko puta proširivana.

Osim plaćanja savjetnika, na što je potrošeno oko šest milijuna kuna, tereti ju se da je zgradu Hitne pomoći preplatila za četiri milijuna kuna, da je trošila javni novac na zabave, privatne troškove plaćala službenom karticom te raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak, oštetivši županiju za još 200.000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga protiv nje posljednji put proširena je u srpnju zbog sumnje da je od poduzetnika Željka Žužića primila 100 tisuća eura mita koje je pokušala prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njena nećaka Dalibora Rožankovića. Lovrić Merzel, koja je prije mjesec izbačena je iz SDP-a, odbacuje sve optužbe.

Zamjenik županice preuzima dužnost do prijevremenih izbora

Zdenko Vahovec, zamjenik sisačko-moslavačke županice Lovrić-Merzel, koja je danas iz istražnog zatvora podnijela ostavku, rekao je novinarima da sukladno zakonu on preuzima njezinu dužnost do prijevremenih izbora.

"Sukladno Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, po primitku pismene ostavke ja kao zamjenik županice s njezinim ovlastima preuzimam dužnost župana. U roku od osam dana nakon prijema ostavke i preuzimanja dužnosti, obaveza nam je o tome obavijestiti Vladu, a u roku od 90 dana moramo moramo održati izbore za župana i njegova dva zamjenika. Treći zamjenik iz redova nacionalne manjine biran je po drugom zakonu te on ostaje na funkciji.

Kako je rekao Vahovec, osobno nije iznenađen ostavkom županice i takvu je odluku očekivao pet mjeseci.

"Ostavkom županice ništa se bitno u upravljaju županijom neće promijeniti, osigurat ćemo njeno normalno funkcioniranje, a ne samo hladni pogon", rekao je Vahovec.

Na pitanje o cijeni prijevremenih zbora, odgovorio je kako su prošli lokalni izbori za skupštinu i župana stajalo oko pet milijuna kuna, pa procjenjuje da će ovi stajati oko tri milijuna.

A na pitanje o svojoj mogućoj kandidaturi za župana, rekao je kako će o tome odlučiti Županijska organizacija SDP-a. Većina u Županijskoj skupštini, dodao je, stabilnija je nego ikada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara