MMF poziva Venezuelu na hitnu provedbu gospodarskih mjera

Foto: Guliver image/Getty images

MEĐUNARODNI monetarni fond (MMF) pozvao je u četvrtak Venezuelu koja je u teškoj političkoj i gospodarskoj krizi, da odmah počne provedbu mjera za suzbijanje inflacije i povratak rasta.

"Žurno su potrebne mjere za smanjenje (gospodarske) neravnoteže i za ponovnu uspostavu stabilnosti cijena", rekao je Bill Murray, glasnogovornik te ustanove koja je u zategnutim odnosima s Caracasom već niz godina.

Venezuelu koja ima godišnju inflaciju veću od 57 posto, zahvatili su siloviti prosvjedi protiv režima predsjednika Nicolasa Madura koji je na dužnosti zamijenio Huga Chaveza nakon njegove smrti u ožujku 2013.

"Čini se da je zemlja sučeljena s velikim teškoćama", komentirao je glasnogovornik Fonda, opetujući da je ustanova spremna pomoći venezuelskim vlastima.

Veze Venezuele i Fonda su ipak na mrtvoj točki. Zemlja već osam godina odbija gospodarske procjene koje MMF svake godine radi za svoje države članice.

Veze su se pogoršale kada je MMF, sa sjedištem u Washingtonu, u travnju 2002. pružio potporu kratkotrajnoj vladi proistekloj iz neuspjela državnog udara protiv bivšeg predsjednika Huga Chaveza.

Bivši prvi čovjek Venezuele pokrenuo je 2007. projekt Južne banke ne bi li se oslobodio MMF-a i Svjetske banke, ali nikad nije ostvario svoju prijetnju o odlasku iz dviju sestrinskih ustanova Bretton Woodsa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara