MUP ne šalje obavijest o kršenju autorskih prava: Ne plaćajte ništa i ne otvarajte! To je Trojan!

Ilustracija: AFP

NA PODRUČJU PU istarske u razdoblju od 3. do 8. travnja zabilježena su četiri slučaja blokade računala zbog pojave računalnog virusa. Dva slučaja zabilježena su u Puli, te jedan u Poreču i Umagu.

U svim slučajevima su osobe dok su pregledavale internetske stranice na osobno računalo primile obavijest MUP-a da krše autorska prava s upozorenjem da su dužne uplatiti iznos od 500 kuna novčane kazne. Nakon izvršene uplate, MUP bi uklonio blokadu. Osobe nisu izvršile uplatu, već su  događaje prijavili policiji.

S obzirom na navedeno, Policijska uprava istarska upozorava građane o pojavi računalnog virusa s lažnim upozorenjima MUP-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova ne provodi nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korištenja Interneta i kršenja autorskih prava, već se radi o trojan virusu tzv. GVU Trojan koji radi "otmicu" računala, poručuju iz MUP-a.

GVU Trojan je virus koji prilikom zaraze računala onemogućuje pristup Windows radnoj površini, upravitelju zadataka (taskmanager), registry i korisniku onemogućuje rad. U isto vrijeme korisniku se pojavljuje poruka koja govori o tome da su otkrivene navodne ilegalne radnje na računalu, skidanje glazbe, dječja pedofilija i ostale kriminalne radnje. U tekstu se traži od korisnika da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice i da će računalo biti otključano u roku 72 sata. Ujedno napominjemo da se na isti ili sličan način virus pojavio u gotovo svim zemljama Europske Unije i SAD-a.

Umjesto plaćanja, Policijska uprava istarska poziva građane da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192 i prijave događaj kako bi policijski službenici poduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara