MUP nije SUP: Nećemo plaćati obranu Josipa Perkovića, nismo sljednik SDS-a!

MUP nije SUP: Nećemo plaćati obranu Josipa Perkovića, nismo sljednik SDS-a!

Foto: Hina

MUP JE poslijepodne odlučio kako neće plaćati obranu Josipa Perkovića, kako je zatražio odvjetnik Anto Nobilo, pozivajući se na Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu i pravni kontinuitet Zakona o unutarnjim poslovima.

MUP: Nismo sljednici Udbe

Zakon navodi da obavještajci čak i u mirovini imaju pravo na pravnu pomoć, ako se ne radi o kaznenoj prijavi koju je podnijela SOA. Perković se kao umirovljeni hrvatski obavještajac pozvao upravo na ovaj zakon, premda je djelo za koje se tereti u Njemačkoj, politička likvidacija emigranta Stjepana Đurekovića, počinjeno 1983. godine u doba kada je Perković vodio Odjel za neprijateljsku emigraciju Službe državne sigurnosti.

Odvjetnik Nobilo zatražio je plaćanje troškova na račun države temeljem argumenta kako je MUP pravni sljednik SDS-a RSUP-a SR Hrvatske. U MUP-u, pak, drže da tome nije tako pa su odbili financirati obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezainteresirani Milanović: Ništa ja o tome ne znam

O zahtjevu se danas očitovao i premijer Zoran Milanović. Silom prilika. Pitali su ga. Ništa on o tome ne zna. Neke zakone zna, ali baš ovaj, o sigurnosno-obavještajnom sustavu, izmaknuo je nekako njegovoj pažnji. Zabrinjavajuće je to jer premijer ima valjda nekakve savjetnike i ljude koji brinu da bude informiran o najvažnijim stvarima u državi, a zahtjev za višemilijunskom pomoći iz državne kase za obranu bivšeg šefa hrvatske Udbe optuženog za likvidaciju hrvatskog emigranta, to neosporno jest.

Ili ni ti ne rade svoj posao ili Milanović ne želi da ga smetaju trivijalnostima. Zašto bi bio informiran kada je jednostavnije reći da ne zna.

Nobilo tuži državu, hoće li se obratiti Strasbourgu ako i to zakaže

Brz je u odgovoru na brzu odluku MUP-a bio odvjetnik Anto Nobilo, koji je za HRT najavio da će tužiti državu. Trebat će dokazati ni više-ni manje da je SOA nasljednik SDS-a. To se čini kao jedina preostala opcija, osim ako Nobilo i Perković ne odluče potražiti pravdu pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu, ako sud ne prihvati njihovu interpretaciju da je hrvatska tajna služba nasljednik hrvatske Udbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara