Maletić: EU nam nudi 1,7 milijardi eura, a Vlada nije na vrijeme spremila projekte

Maletić: EU nam nudi 1,7 milijardi eura, a Vlada nije na vrijeme spremila projekte

Foto: ivana-maletic.com

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu i kandidatkinja koalicijske liste HDZ-a za predstojeće europske izbore Ivana Maletić izjavila je večeras u Dugoj Resi da hrvatska Vlada još nije uspjela ugovoriti ni sredstva iz pretpristupnog razdoblja, a kamo li nova sredstva.

"Ostalo je neugovorenih 236,6 milijuna eura, a da ne govorimo o novim fondovima i prvih 450 milijuna eura iz 2013. i novoj milijardi iz 2014. Da je vlada znala na vrijeme pripremiti projekte i te novce sada iskorištavati, u Hrvatskoj bi sada investicije bile na razini od oko deset milijardi kuna, a gospodarski rast dva posto", kazala je Ivana Maletić (HDZ) na predizbornom skupu u dugoreškom kinu.

Plenković očekuje šest mandata

Nositelj liste broj 6 – HDZ-HSS-HSP AS-HDS-ZDS-BUZ - Andrej Plenković (HDZ) rekao je da očekuju osvajanje šest mandata kao i lani, s tim da se lani biralo 12, a sada 11 zastupnika.

Izabrani će zastupnici, rekao je Plenković, u EU parlamentu djelovati na temelju programa, kao politička stranka desnog centra, u obitelji Europske pučke stranke, s preciznom vizijom Europe za sljedećih pet do sedam godina, s razvojem gospodarstva i predvidljivog pravnog poretka kao gospodarskog okvira za rast i razvoj.

Govoreći o očekivanjima od predstojećih europskih izbora, Plenković je, uz ostalo, rekao kako im je cilj i da Jean Claude Juncker bude novi predsjednik Europske komisije, da lista njegove stranke s koalicijskim partnerima dobije najveći broj glasova te da HDZ kao pojedinačna stranka u idućih pet godina u hrvatskoj delegaciji ima najveći broj zastupnika u EU parlamentu.

"Želimo da BiH uđe u EU"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj im je da se EU širi i da BiH u tom širenje ne bude zadnji vagon u priključivanju, nego prvi.

"Mi smo narod koji imamo jednu domovinu, ali dvije države i jako je važno pitanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i za Hrvatsku. BiH je nama važna i gospodarski, kulturno, tradicionalno, socijalno i u svakom pogledu", kazala je Maletić istaknuvši da je velika snaga Hrvatske u Hrvatima izvan domovine.

"Mi smo to pokazali i svojom listom na kojoj su i Željana Zovko iz BiH i Ivan Sablić iz Njemačke, čime poručujemo da je velika snaga Hrvatske u Hrvatima izvan domovine i mi želimo Hrvatsku ojačati svojom dijasporom", poručila je Maletić.

Željana Zovko (HDZ BiH) istaknula je kako je za Hrvate u BiH ovo značajna kampanja jer čitava lista zastupa stajalište da Hrvati kako konstitutivan narod u BiH treba biti ravnopravna s ostala dva konstitutivna naroda u toj državi.

"Državljanka sam BiH, ali i Hrvatske, a time i državljanka EU. Više od 500.000 Hrvata u BiH, oko 60.000 Bošnjaka, ali i nešto Srba je s ulaskom Hrvatske u EU steklo i to 'državljanstvo' i ovo je jedna simbolika stabilnosti. Samo stabilna BiH garantira stabilnost Hrvatskoj i Europskoj uniji, a to se može postići samo uz rješavanje hrvatskog pitanja u BiH", rekla je Zovko, bivša veleposlanica BiH u Francuskoj i Španjolskoj.

HSP AS: Glasajte za nas, ne za neke "saveze"

Ivan Tepeš (HSP AS) pozvao je sve birače demokršćanske i pravaške orijentacije da daju glas ovoj listi „da se ne rasprše ti glasovi na neke manje liste, neke 'saveze' koji se nazivaju domoljubnim opcijama, a tu su samo da bi pomogli Kukuriku koaliciji da razlika glasova u odnosu na našu listu bude manja“.

"Očekujemo minimalno šest glasova, ali s obzirom na rasulo u Kukuriku koaliciji - taj rezultat može biti i bolji, uvjerljivi. Očekujemo da će naša kandidatkinja Ruža Tomašić, jer je bila jedna od dviju najaktivnijih hrvatskih zastupnica u EU parlamentu, postići najmanje 65.000 preferencijalnih glasova, kao i prošle godine, ali stvarno očekujemo oko 100.000 glasova", rekao je Tepeš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara