Maletić: Nemojmo se zavaravati, Hrvatsku je od korektivnih mjera spasila Francuska

Maletić: Nemojmo se zavaravati, Hrvatsku je od korektivnih mjera spasila Francuska

Foto: FAH

ZASTUPNICA u Europskom parlamentu Ivana Maletić (HDZ) ocijenila je u četvrtak da je Hrvatska izbjegla ulazak u korektivnu fazu Postupka makroekonomskih neravnoteža zahvaljujući činjenici što se našla u paketu s Francuskom, kojoj je Komisija dala još jednu šansu, i zbog toga što je nova članica.

Maletić u svom priopćenju ističe da je Komisija u veljači ove godine najavila mogućnost prebacivanja Hrvatske i Francuske u okviru postupka makroekonomskih neravnoteža iz kategorije 5 (Prekomjerne neravnoteže zbog kojih su potrebne odlučne mjere politike i posebno praćenje) u kategoriju 6 (Prekomjerne neravnoteže zbog kojih su potrebne odlučne mjere politike i posebno praćenje i pokretanje korektivnog postupka).

"Prebacivanje u kategoriju 6 za Francusku bi značilo aktiviranje kaznene odredbe i izdvajanje nekamatonosnog depozita od 0,1 posto BDP-a. Kako je Komisija odlučila Francuskoj dati još jednu šansu prije pokretanja postupka, a zbog novih prezentiranih planova reformi i gospodarskog oporavka, ostala je samo najnovija država članica za pokretanje postupka – Republika Hrvatska koja je tek godinu dana u procedurama.

Pomoglo nam to što smo novi

"Naravno da bi to bilo apsurdno i da je hrvatskoj Vladi koja ništa ne radi na gospodarskom planu i provedbi reformi ovaj put pomogla Francuska i kredit dobiven zbog statusa nove članice", kaže u svom priopćenju Maletić.

Ona je oštro kritizirala Vladu i njezina potpredsjednika Branka Grčića.

"Ovo katastrofalno stanje u kojem se Hrvatska nalazi bilo bi manje strašno kada bi Vlada pokazivala makar minimalne znakove razumijevanja stvarnosti. Zar nije žalosno da nakon ovakvih poruka iz Bruxellesa kojima se Hrvatska jasno svrstava u najteže kategorije dviju alarmantnih procedura potpredsjednik Vlade ponosno izjavljuje kako su uspjeli. Što su uspjeli? Dovesti državu na dno i da živi isključivo od pozitivnih trendova koji se događaju drugima. Potpredsjednik i Vlada su ovaj put zaista zaslužili da im se čestita na gluposti", navodi Maletić.

Ona dodaje da su nove preporuke najvećim dijelom ponovljene preporuke iz prošle godine. "Jasna je poruka da posao nije odrađen i da se ponovno provedba istih aktivnosti očekuje u 2015. godini", kaže Maletić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara