Maletić: Vlada je najavila 1,1 milijardi eura iz EU fondova, a uspjeli su povući tek 39 milijuna

Maletić: Vlada je najavila 1,1 milijardi eura iz EU fondova, a uspjeli su povući tek 39 milijuna

Foto: FaH

HDZ-ova zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić poručila je u subotu Vladi kako se marketinškim aktivnostima ne mogu povlačiti europski novci, ne mogu se provoditi projekti, niti se može postići gospodarski rast i razvoj.

Rekli su 1,1 milijardi eura

"To se sve postiže samo stvarnim, predanim i kontinuiranim radom, a ne marketingom i 'road shoowima'", poručila je Maletić s HDZ-ove konferencije za novinare. Uvjerena je, kaže, kako Vlada ne može izbjeći scenarij gubitka sredstava iz europskih fondova u idućoj godini.

"Sada je već travanj 2015., a Vlada je u svibnju 2014. donijela zaključak u kojem je rekla da će do ovog trenutka biti ugovoreno više odo 1,1 milijardu eura, a ugovoreno je 39 milijuna. To pokazuje da Vlada svoj plan ne može ispuniti, a nerealiziranje planova u europskim fondovima je pogubno jer dovodi do sigurnog gubitka sredstava", poručila je Maletić.

Zapelo je, dodaje, još nakon prenošenja posla s jedne na drugu vladu, krajem 2011. i početkom 2012.. "Naša glavna poruka u tom prenošenju poslova je bila da moraju inzistirati prije ulaska u EU 2012./2013. na enormnom ulaganju u pripremu projekata, jer bez ulaganja preko milijarde kuna godišnje u pripremu projekata neće imati sa čime raditi kasnije, a to im se upravo događa", rekla je. Trebalo je, dodala je, zadržati ljude koji su naučili raditi u sustavu, kao i nastaviti programe edukacija o tome kako raditi s fondovima.

50 milijuna kuna na konzultante je uzalud bačeno

Monetizacija, kojoj se HDZ žestoko protivio, tek je jedan u nizu propalih projekata resornog ministra Siniše Hajdaša Dončića, rekao je predsjednik Odbora za promet, pomorstvo i veze te stranke Oleg Butković. Mišljenja je i kako se u taj projekt krenulo nepromišljeno i bez stručnih podloga. "Znači, uzalud je bačeno 50 milijuna kuna proračunskih sredstava utrošenih za konzultante", ustvrdio je Butković, a što je, ocijenio je, samo dodatno narušilo ugled Hrvatske pred stranim investitorima.

Ministra Hajdaša Dončića proziva i zbog Strategije prometnog ravoja Hrvatske od 2014. do 2030., dokumenta koji nam je, podsjeća, nametnula Europska komisija jer predstavlja bazu za financiranje iz EU fondova. "Takva strategija je rađena bez kvalitetne podloge i doživjela je kritiku stručne javnosti, a mi imamo ovih dana ponovnu odluku da se ide u reviziju te strategije", rekao je Butković.

Hajdaš mora otići

Zamjera Butković resornom ministru i stanje u HŽ-u u kojem je, tvrdi, u tijeku pretakanje iz šupljeg u prazno. "U samim tvrtkama, od HŽ infrastrukture, HŽ Carga, HŽ Putničkog prijevoza, prihodi kontinuirano padaju, dobit pada, a broj zaposlenih pada u HŽ Infrastrukturi, ali raste u pružnim građevinama. Nikakvo se restrukturiranje ne provodi u željezničkom sektor.", ocijenio je. Zbog svega toga ministar Siniša Hajdaš Dončić trebao bi podnijeti ostavku, poručuju iz HDZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara