Mali dioničari: Sramota! Predstečajnom nagodbom TOZ Penkale spašavaju se radna mjesta u Kini!

Foto: Toz Penkala

PREDSTAVNICI malih dioničara Toz Penkale d.d. zgroženi su izjavama Tihomira Lalića, nekadašnjeg  revizora  Društva,  a sada  direktora TOZ Penkala d.d.-a i predsjednika  Nadzornog odbora TOZ Penkala d.d.-a  Nenada  Markovića koji su objavljeni u članku od 17. rujna 2013. godine,  pod naslovom TOZ Penkala: "Ima posla za sina predstečajnog upravitelja, ali nema za "lijene radnike"!".  Njihovo reagiranje prenosimo u cijelosti. 

> TOZ Penkala: Ima posla za sina predstečajnog upravitelja, ali nema za "lijene radnike"!

 
 
Premda smo  doživjeli  brojna neugodna  iskustva od naprijed navedenih osoba i mislili kako je to nemoguće,  ipak smo ponovo začuđeni i zgroženi njihovim izjavama, jer ovaj put  su nadmašili   sami sebe svojom bahatošću, kojom omalovažavaju i vrijeđaju,  pored ostalih i   vlastite  radnike, ali i vlasnike Društva,  istovremeno pokušavajući obmanuti javnost. Apsolutno odbacujemo  sve  tvrdnje gospode Lalića i Markovića o navodnoj podršci vlasnika,   posebice  malih  dioničara. Oni nemaju i nisu imali našu podršku i suglasnost ni u radnjama  koje  su  činili i koje čine, a niti u ovakvim istupima  u  javnosti.
 
Postojeća Uprava i Nadzorni odbor proteklih su godina usvojili i proveli,  niz vrlo značajnih Odluka  na  štetu vlasnika  i  Društva,  samovoljno,  tako da su raznim „manevrima“ zaobišli vlasnike i Zakon, pri čemu su se pozivali upravo na navodnu podršku vlasnika. To su radili i u svim kontaktima  s  osobama  iz  najviših društvenopolitičkih krugova Grada i  Države, nastupajući navodno u ime Društva,  a  zapravo da bi „pokrili  svoje  samovoljne  postupke“,   pozivajući  se  upravo  na  podršku  tih  osoba.
 
Nedvojbene činjenice su:
 
Nakon opoziva g. Baričevića, predsjednika Uprave, 2008. godine upravljanje preuzima gđa Daliborka Planinčević, tadašnja članica Nadzornog odbora koja je svoj mandat u NO stavila u mirovanje. Ovakve smjene ljudi iz Nadzornog odbora u Upravu i natrag više puta su koristili g. Marković i gđa Planinčević, međusobno se zamjenjujući u upravljanju i nadziranju Društva. U „uži krug suradnika“, Upravu i NO su uključili i  prijatelje i članove uže i šire rodbine, što upućuje da su zapravo, sve vrijeme smišljeno „nastojali imati sve konce u svojim rukama“.  Dakle, od 2008. godine,  pa čak i nakon formalnog  imenovanja g. Tihomira Lalića direktorom TOZ Penkala d.d.-a, Društvom stvarno upravljaju, jer u svim radnjama sudjeluju i odlučuju, nevjenčani bračni par, odvjetnici, Daliborka Planinčević i Nenad Marković.
 
Nakon 3. listopada 2011. ne postoje nikakvi podaci o održanim sjednicama ili odlukama Nadzornog odbora,  pa ispada da je "Uprava" donijela, sama,  sve bitne Odluke vezane uz poslovanje i stanje Društva, između ostalih i pokretanje postupka predstečajne nagodbe,  što podrazumijeva i Plan financijskog restrukturiranja,  koji,  po našem mišljenju, ne osigurava pretpostavke za funkcioniranje Društva i  ispunjavanje  obaveza preuzetih  u predstečajnom  postupku.
 
U Nadzornom odboru nema predstavnika najvećeg dijela malih dioničara ( koji drže, što udruženi, što neudruženi, preko 25 posto dionica TOZ Penkala d.d.-a),  budući da na Glavnoj skupštini Društva održanoj 21. siječnja 2010. nije ispunjen dogovor g. Markovića i predstavnika Udruženja, već je u zadnji tren  izabran g. Dankić,  predložen ispred skrbničkih računa,  koje zastupa,  Societe Generale –Splitske banka d.d. i Privredna banka d.d., za koje pretpostavljamo da sadrže i trezorske dionice. Dionice kojima su izglasani sadašnji predstavnici  NO nisu imale pravo glasa,  u  potpunosti,  na toj Glavnoj skupštini Društva, budući su bile uključene u nedovršeni Postupak preuzimanja  Društva,  započet 2008. godine. O kršenju Zakona  kod  ovog  glasovanja  upoznali  smo nadležne Institucije.
 
Za nekoliko uzastopnih poslovnih  godina Uprava nije sazvala Glavnu skupštinu  Društva,  pa već iz toga proizlazi da Uprava nema odobrenje i suglasnost vlasnika za ono što čini. Na zadnjoj Glavnoj skupštini Društva, 1. prosinca 2010., raspravljalo se o izvješću za poslovnu 2009. godinu. Tada nisu prihvaćena financijska izvješća niti izvješća Uprave i Nadzornog  odbora,  a njihovim članovima nisu dane razrješnice. Usvojena je odluka o promjeni  revizijske tvrtke i  odabran  je  KPMG d.o.o., no, Odgovorni su te poslove,  samovoljno,   povjerili Unis reviziji d.o.o.
 
Za poslovne godine 2010. i 2011., Glavna skupština Društva  nije uopće sazvana,   premda bi prema Zakonu već trebala biti sazvana i za poslovnu 2012. godinu.  Odgovorne osobe Društva su na sastanku priopćile predstavnicima malih dioničara da smatraju da je Glavnu skupštinu nepotrebno sazivati  do naredne godine.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, Uprava nije provela ni odluku Glavne skupštine da bez odgode povuče i briše založno pravo sa 160 redovnih dionica Društva koje je pojedinačnim dioničarima upisano na 160 redovnih dionica Društva po osnovi programa "ESOP 160" iz 2000. godine.  Skupština je naložila Upravi i da se povuku tužbe podignute vezano uz te dionice pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, odnosno da se odrekne prava na žalbu i da odustane od već uloženih žalbi, za dioničare koji su poimence navedeni u toj odluci. Inače,  napominjemo,  dioničari su dobili pravomoćne presude u sudskim sporovima,  glede navedenih dionica , a    Odgovorni  su za  te sudske sporove potrošili  poprilična  sredstva Društva,  umjesto da su ih koristili za financiranje proizvodnje.
 
Udruženje dioničara TOZ d.d. podnijelo je nekoliko usmenih, a  i  pisani Zahtjev za sazivanje Glavne skupštine Društva,  koje su Uprava i  Nadzorni odbor ignorirali. Mali dioničari  saznali su u razgovoru  s g. Markovićem i gđom Planinčević,  08.05.2013.  godine , da za "gradnju stanova, tornjeva i ostalih  sadržaja, nema nikakvih   izgleda", odnosno da je "jedina moguća i izgledna opcija ako Bandić bude opet  izabran za Gradonačelnika,  onda će se graditi  prilazna cesta  nakon čega  bi  Todorić kupio zemlju".  
 
Iz prethodnih i najnovijih otpuštanja zaposlenika vidljivo je, da ljudima koji vode TOZ Penkala d.d.,  proizvodnja uopće nije bitna, te da se neće ispuniti u javnosti isticano spašavanje radnih mjesta  kroz   predstečajnu  nagodbu.  Pri otpuštanju zaposlenika , kako ranije, tako i danas, najvažniji   kriterij  je bio,  otpustiti  što veći broj radnika,  prvenstveno onih koji o TOZ Penkala d.d.-u "nešto znaju". Nedopustivo  je  i  klevetnički  vrijeđati dugogodišnje zaposlenike,   javno ih  optuživati  za ono što je obaveza i odgovornost Uprave. 
 
Jasno nam je da njihovi postupci vode prema gašenju proizvodnje i da su im oduvijek jedino važni  bili  kvadrati  zemljišta, a da su im zaposlenici i proizvodnja samo problem kojeg se, „na tom putu“,  treba „spretno riješiti“.  Da su zaista mislili o proizvodnji, u proteklih bi sedam godina našli lokaciju za preseljenje i načinili odgovarajući Plan.
 
Provala koju spominju u Upravi, prema našim informacijama, dogodila se u nekadašnjem skladištu TOZ Penkala d.d.-a,  gdje je sada pohranjena,  u  "okviru humanitarnog  skladišta" predstečajnog  upravitelja, raznovrsna roba, od majica, cipela, kopči i gumica za kosu, tapeta, igračaka pa i alkohola. Imamo razumijevanje za humanitarne aktivnosti,  dapače, ali, zanimljivo  je,  da je to "najveći problem",  Odgovornih osoba TOZ Penkala d.d.-a.
Pitamo se koji su učinci ovog „najpoštenijeg“ predstečajnog postupka?  Radnici će dobiti otkaze dok se istovremeno zbog gašenja proizvodnje "spašavaju kineska radna mjesta". Nastavlja se samovolja u upravljanju i nadziranju Društva a k tome se još i nesmiljeno obmanjuje javnost. Pitamo se do kada?
 
Smatramo da do predstečajnog postupka nije trebalo doći, da to nema veze s radnicima i očuvanjem radnih mjesta, nego s Odgovornim osobama Društva, koje su, prema našem mišljenju, smišljeno iskoristile ovu priliku kao „predah“ do konačno zacrtanog svojeg cilja. Sve se vrti samo oko nekretnina, odnosno zemljišta!
 
Glede svega navedenog, poslali smo nekoliko prijava HANFI,  zatim Državnom odvjetništvu, USKOK-u, kojem smo poslali i dopunu prijave, pod punim identitetom,  a poslali smo Zamolbu za razgovor i AUDIO-u, radi sazivanja Glavne skupštine Društva, no do danas smo bez odgovora. Poslali smo dvije zamolbe Gradonačelniku grada Zagreba, radi razgovora oko obećane pomoći zaposlenima i malim dioničarima, ali i radi pojašnjenja  „moguće opcije gradnje prilazne ceste i kupnje zemljišta od strane gospodina Ivice Todorića“.
 
Želimo da se to razjasni, nas ne zanima tko će kupiti i  tko  prodavati  pod „tko zna  kakvim uvjetima,  zemljište“, dakle našu imovinu,   nego  tko će zaista uložiti sredstva u napredak i razvoj Društva, te u kontekstu navedenog,   interesira   nas  vrijednost  naših  dionica. Strpljivo čekamo drugi  odgovor, kao i odgovore nadležnih, ali i postupanje nadležnih Institucija,  po određenim pitanjima. Od ovog nećemo odustati  jer se ne mirimo s time da nam „otimaju i uništavaju“,  našu mukotrpno stečenu imovinu!
 
Posebno ističemo, da smo ozbiljni ljudi,  prošli mnogo  toga,  da  pri tome, kako ranije,  tako i sada, nećemo  posustati, (nisu  nas  mogli  uplašiti,  niti  otkazima,  ucjenama,  mobbing-om, odnosno,  zlostavljanjem na radu),  niti  pred „dobro osmišljenim manipulacijama“,  klevetama i   podmetanjima  od strane navedenih Osoba,   što su  činili,  posebice u lipnju ove godine!
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara