Mani Gotovac: Zabrana Houellebecqa u Dubrovniku je poziv teroristima

Mani Gotovac: Zabrana Houellebecqa u Dubrovniku je poziv teroristima

Screenshot: N1 Televizija

RAVNATELJICA dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac ne može vjerovati da je otkazana predstava jednog od najvećih svjetskih pisaca na Dubrovačkim ljetnim igrama i to zbog - straha od terorizma.

Gostujući na N1 televiziji rekla je da je željela da na Igrama bude "sam vrh umjetnosti", no sada je ljuta i pita se kakvo je to obrazovanje onih koji su donijeli takvu odluku, koji ne razumiju da postoji umjetnička istina i politička istina.

Dodala je i da predstava "Elementarne čestice" Michela Houellebecqa već godinama ispunjava dvorane u Parizu do posljednjeg mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je sada jedno upozorenje i praktički poziv da se izvrši teror u Dubrovniku. Cijeli problem počinje i završava samo jednim pitanjem - ne mogu o umjetničkim djelima odlučivati oni koji ne čitaju umjetnička djela i ne poznaju umjetnička djela. Ne znam što je s tim našim obrazovanjem - mora se shvatiti da postoji umjetnička istina i ova politička, ako se to tako može nazvati, istina", kazala je Gotovac.

"U Srednjem vijeku su se spaljivale knjige... Postat ćemo jedinstveni u svijetu, toga nema čak niti u Afganistanu. Kada se dogodila ta užasna nesreća u redakciji Charlieja, nije bilo državnog dužnosnika koji nije došao na sprovod tog lista jer to svjetski i europski političari shvaćaju - oni shvaćaju vrijednost kritičkog, satiričkog lista. Kod nas se to događa kao kada dijete dovedete u kazalište. Političari se identificiraju s nekim prijetnjama  - u umjetničkom djelu. Halo?", rekla je Gotovac.

Otkrila je i kako je prije tri mjeseca u Ministarstvu kulture bilo vijeće Igara te da su svi podržali program, osim jedne osobe.

"Ja neću dati ostavku, ja ću se boriti i dalje. Ja vjerojatno nekome nisam po volji jer radim taj teatar koji je kontroverzan i ja želim pomoći kazalištu i cijeli svoj na taj način vodim teatar. Neću odustati. Za mene je ovo ravno potopu, ali se odmah sjetim Noine arke koja je spasila svoju obitelj. Na meni je da spasim Igre. Zato smo se Ivica Buljan i ja dogovorili da ćemo s istim ansamblom u istom prostoru odigrati jedno drugo djelo. Mislila sam da odigramo Moju malu Klementinu ili Prodavačicu ljubičica", kazala je sarkastično Gotovac, no ipak dodala da će se raditi o jednom ozbiljnom djelu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara