Maras: Danas je dan kad Hrvatska izlazi iz recesije; Lalovac: Bitno da smo promijenili trend

Maras: Danas je dan kad Hrvatska izlazi iz recesije; Lalovac: Bitno da smo promijenili trend

Foto: Hina

MINISTAR poduzetništva i obrta Gordan Maras komentirao je zimsku makroekonomsku prognozu za sve članice Europske unije koju je danas objavila EK. "Danas je dan kad Hrvatska izlazi iz recesije", rekao je.

Komisija je u prošlogodišnjim jesenskim prognozama predvidjela blagi rast hrvatskog BDP-a od 0,2 posto, nakon recesije koja traje šestu godina zaredom, a slična je i prognoza MMF-a.

> Europska komisija potvrdila procjenu o rastu hrvatskog BDP-a, izlasku iz recesije

Državni zavod za statistiku u srijedu je objavio da je promet u trgovini na malo u prosincu skočio 2,6 posto na godišnjoj razini. To je već peti mjesec zaredom kako potrošnja raste i njezin najveći skok od polovine 2013. godine.

DZS je nedavno objavio i podatak o rastu industrijske proizvodnja u prosincu prošle godine, već četvrti mjesec zaredom, za 5,3 posto, što je najviše od početka recesije u 2009. godini.

> Milanović: Stižu pozitivni gospodarski podaci, naznake su dobre

Ministar financija Boris Lalovac kaže da mu je bitno da se stvari počinju mijenjati.

"Vidjeli smo da su se brojne mjere radili, ja se nadam da će se te mjere vraćati, određeni dio potrošnje. Svakako su na potrošnju utjecale i ove niže cijene i energenata i određene druge robe široke potrošnje. Bitno je promijeniti trend, sada imati neka ogromna očekivanja ili iluzije, meni je bitno da se trendovi počinju mijenjati," rekao je Lalovac.

Da se trendovi mijenjaju, bitno je i premijeru koji podsjeća na konkretne podatke. Zadnji je onaj o 2,6 posto rasta potrošnje u prosincu.

Marić: Prognoze su mogle biti jače

Slavku Liniću, sada neovisnom zastupniku i bivšem Milanovićem ministru financija, jasno je da su pozitivne briselske prognoze dašak optimizma, ali za rast je, tvrdi, zaslužan privatni sektor.

"To daje određeni optimizam, ali ono što je evidentno jest da su te prognoze mogle biti jače, da smo imali ulaganje u rafinerije, ulaganje u termoelektranu, hidroelektranu, da smo napokon mogli ulagati u hrvatske željeznice. Ono što je žalosno je da su te prognoze dobrim dijelom ostvarili privatni sektor koji je krenuo prema izvozu i prema tržištu europske zajednice. Nažalost Vlada s krupnim državnim investicijama u infrastrukturu i energetiku je potpuno podbacila," rekao je  Linić.

HDZ-ov Goran Marić, s obzirom na to da nam je prognoza najmanja, tek 0,2 posto, kaže da se nameće zaključak da su u Hrvatskoj donošene pogrešne odluke.

"Europska Komisija predviđa rast upola manji nego što je Vlada predvidjela državni proračun. To samo pokazuje da će državni proračun biti nestabilan, neodrživ i da ćemo doživjeti rebalans. To pokazuje da su nositelji ekonomske politike donosili pogrešne odluke, neprotukrizne nego prorecesijske, kako fiskalna tako i monetarna vlast. To pokazuje kako jedino Hrvatska ima dugo razdoblje recesije," kaže Goran Marić.

"Mijenjat ćemo sve dok ne bude koristi"

Nisu prema Vladi Zorana Milanovića kritični samo u oporbi. Zna se i od analitičara čuti kako je loše često mijenjati porezne mjere. No one će se mijenjati koliko god puta bude bilo potrebno, a sve u korist građana i gospodarstva, uzvraća kritičarima ministar financija.

"Sve ono što ide u korist građana, poduzetnika, mijenjat ćemo toliko puta koliko će donijeti korist i građanima i poduzetnicima. Mijenja se gospodarska aktivnost, pokušavamo sve činiti da se vrati, potakne jedan dio optimizma i potrošnje. Mijenjat ćemo ih toliko puta samo da se vrati i ako treba ja sam više puta najvaljivao i za građane i povećavanje kućnog budžeta, mislimo da su to pozitivni trendovi. Vidite da se može štedjeti i na lokalnoj i na centralnoj državi, a da to može biti spas za kućanstvo i kroz oprost duga i povećani osobni odbitak," rekao je Lalovac.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara