Marine Le Pen: Uništit ću Europsku uniju!

Marine Le Pen: Uništit ću Europsku uniju!

Foto: Guliver Image/Getty Images

LIDERICA francuske Nacionalne fronte i pobjednica europskih izbora u Francuskoj Marine Le Pen u svom velikom intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel izjavila je da joj je cilj uništiti Europsku uniju ili kako ju ona naziva, Europsku Sovjetsku Uniju. Osim te bombastične izjave otkrila je i planove svoje stranke za Europski parlament te objasnila kako gleda na uspjeh svoje stranke u Francuskoj.

"Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu! Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Ariane, u Europu zasnovanu na suradnji. Ali ne želim Europsku Sovjetsku uniju", jasno je poručila Le Pen te dodala da ne vjeruje u mirovni projekt Europske unije.

"Ne. Europa je rat. Ekonomski rat. Povećalo se neprijateljstvo među zemljama. Nijemce se ponižava opisom da su okrutni, Grke da su prevaranti, a Francuze da su lijenčine. Gospođa Merkel ne može otputovati niti u jednu europsku državu bez osiguranja stotine policajaca. To nije bratstvo".

Le Pen Europsku uniju vidi kao štetno, birokratsko i antidemokratsko čudovište. To čudovište želi spriječiti da se još više udeblja, nastavi disati i grabiti sve oko sebe te širiti svoje krakove u svim područjima nacionalnih zakonodavstava.

"Milijuni su umrli na putu slavne francuske prošlosti kako bi naša zemlja ostala slobodna. Danas jednostavno dozvoljavamo da nam pravo na samoodređenje bude ukradeno", smatra Le Pen.

"Budite oprezni gospođo Merkel! Njemačka politika će dovesti do eksplozije EU"

Liderica Nacionalne fronte optužila je sadašnjeg i bivšeg francuskog predsjednika, Francoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozyja, da su doveli Francusku do ovako loše situacije zbog toga što se bespogovorno drže europskih propisa koji većinom promiču njemačke interese, ali su slabi kad trebaju obraniti francuske interese.

"Ne možete kriviti Njemačku što štiti svoje interese. Ne mogu kriviti gospođu Merkel što želi jak Euro. Krivim naše lidere koji ne brane naše interese. Jak Euro uništava našu ekonomiju", rekla je Le Pen i dodala da je Euro stvorila Njemačka za Njemačku. Smatra kako se Francuska treba vratiti staroj valuti te da to ne bi dovelo do ekonomske katastrofe.

Le Pen je ipak izrazila i poštovanje prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel jer brani interese svoje zemlje.

"Njezina je politika pozitivna za Njemačku, ali nažalost negativna za ostale zemlje. Moje upozorenje glasi: 'Budite oprezni gospođo Merkel. Ako ne vidite patnju koja je nametnuta ostalim europskim narodima, Njemačka će postati predmet mržnje'. Ona vjeruje da je moguće nametnuti politiku u drugim zemljama protiv volje tih naroda. To nikad ne bi napravila u Njemačkoj. To će dovesti do eksplozije Europske unije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Pen se ipak pohvalila kako su njezina 24 zastupnika četvrta po veličini skupina u Europskom parlamentu, nakon njemačkog CDU-a, talijanskih i njemačkih socijaldemokrata. Naglasila je kako već ima dogovor s Nizozemcem Wildersom, austrijskom Slobodarskom strankom, talijanskom Sjevernom ligom, belgijskim Vlaams Belangom. Održat će i niz sastanaka na temu uključivanja još nekih euroskeptika u frakciju, među njima i britanski UKIP Nigela Faragea, kako bi pokušala osnovati frakciju za koju joj je potrebno 25 zastupnika iz sedam zemalja.

Ne mrzim nikoga, ali dodatno useljavanje treba zaustaviti!

Le Pen ima oštre stavove i o slobodnom tržištu u Europi koje želi ukinuti te uvesti odgovarajuće carine. Tema od velikog interesa joj je i ograničavanje useljavanja.

"Zalažemo se za ukidanje useljavanja i to nije ksenofobija. Ksenofobija je mržnja prema strancima. Ja ne mrzim nikoga. Nema nikakvog smisla što smo primili 10 milijuna stranaca u proteklih 30 godina. Imamo milijune nezaposlenih i ne možemo si priuštiti dodatna useljavanja. Od čega bi oni trebali živjeti? To nije održivo" tvrdi Le Pen.

Le Pen je rekla i da ne podržava Putina protiv Europe već da podržava federalističko uređenje Ukrajine. Europska unija je dolila ulje na vatru kada je predložila ekonomsku suradnju zemlji za koju je poznato da polovično gleda prema istoku, a polovično prema Zapadu.

"Imam određenu dozu divljenja Vladimiru Putinu jer ne dopušta da mu odluke nameću druge zemlje. Mislim da se prvenstveno fokusira na ono što je dobro za Ruse. Zbog toga s poštovanjem gledam i na Putina kao i na Angelu Merkel".

Smatra da bi Europa trebala prestati gledati američkim naočalama i napokon razviti svoj vlastiti stav. Ne možemo Rusiji dijeliti lekcije ako istovremeno stavljamo crveni tepih za Katar, Saudijsku Arabiju i Kinu.

Kontroverzna francuska političarka najavila je i svoju kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima 2017. godine na kojima se nada da će ući u drugi krug. Svoj intervju završila je rečenicom: "Ne treba težiti tome da se nekome bude gospodar, ali niti da se ikome bude rob".


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara