Njemački ministar financija: "Nacionalna fronta je fašistička stranka"

Njemački ministar financija: "Nacionalna fronta je fašistička stranka"

Foto: Guliver Image / Getty Images

NJEMAČKI ministar financija Wolfgang Schäuble u utorak je ocijenio da je Nacionalna fronta (FN), koja je pobijedila na europskim izborima u Francuskoj, fašistička stranka.

Francuski birači u nedjelju "nisu se odlučili za stranku desnog centra već za fašističku stranku", rekao je Schäuble na simpoziju o Europi u Berlinu. "I za sve u Europi, ne samo za naše francuske prijatelje, to je grubi povratak u stvarnost", dodao je kršćansko-demokratski ministar rođen tijekom Drugog svjetskog rata.

"To je signal za sve nas u Europi", rekao je Schäuble, koji sramotnim smatra slab odaziv na izbore u nekim zemljama, poput Slovačke gdje je izlaznost bila 17 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad je riječ o Francuskoj, uvijek možemo reći da imamo povjerenja u Francusku, mi smo najbolji prijatelji, ali to će imati negativan učinak", nastavio je Schäuble. "Samo 39 posto Francuza želi ostati u EU, a taj postotak svakako je viši u Velikoj Britaniji". "Uvjeren sam da moramo stvoriti bolju Europu", inzistirao je Schäuble.

Kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je žaljenja vrijednim ocijenila porast populističkih stranaka u Europi. FN je pobijedio na europskim izborima u Francuskoj s 24,85 posto glasova ispred UMP (20,80 posto) i PS (13, 98 posto glasova).

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding u utorak je za švicarsku televiziju RTS rekla da francusku stranku Nacionalna fronta smatra "apsolutno opasnom, kao što je to svaki fašizam".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara